"Er zijn meer dan 400 soorten immuunstoornissen, die complexiteit boeit me!"

In de zesde aflevering van Topdokters staat Prof. Filomeen Haerynck (UZ Gent) centraal. Prof. Haerynck groeide op in de kunstenaarswereld. Als kind droomde ze van toneelschool maar na in contact te komen met 'Artsen Zonder Grenzen', koos ze uiteindelijk voor geneeskunde. Als kinderimmunoloog werkt ze met kinderen die een aangeboren immuunstoornis hebben. Hierdoor hebben haar patiënten een lagere weerstand en zijn ze vaker ziek. Met een achtergrond als kinderlongarts, is professor Haerynck gefascineerd door de complexiteit van immuunstoornissen.

We leren Alina kennen, een 11-jarig meisje dat al vijf jaar wacht op een levensreddende beenmergtransplantatie. Een ingrijpende gebeurtenis dat haar leven zal veranderen.

Professor Filomeen Haerynck: "Tijdens de coronapandemie kon ik niet tot rust komen, ik wou ook tijdens de weekends in het ziekenhuis zijn. Ze noemen mij thuis de eeuwige student. Maar het is mooi om nieuwe inzichten te kunnen delen met de wereld."

Professor Haerynck behandelt niet alleen patiënten, maar verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar primaire immuundeficiëntie. Samen met haar team nam ze deel aan een groot internationaal onderzoek over COVID-19. Zo onderzochten ze waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch ernstig ziek werden. Het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ publiceerde vorige zomer de resultaten.

In Gent krijgt Dr. Aude Vanlander een man op haar operatietafel waarbij ze een 'Whipple-operatie' zal uitvoeren, hierbij wordt een tumor in de pancreaskop verwijderd. Maar tijdens de operatie doet ze ook nog een onverwachte ontdekking.

In het Jessa ziekenhuis krijgt Prof. van Renterghem een man op consultatie die sinds een tijdje erectieproblemen heeft. Hij legt hem verschillende mogelijke behandelingen voor.

Prof. Van Renterghem: De penis is de verlenging van het hart.

Topdokters, elke maandag om 20u35 op Play4 en Goplay.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over