?et Reizen Waes Europa wil Tom Waes tonen dat je niet naar de andere kant van de wereld moet om je te laten verrassen en om straffe avonturen te beleven. Dat blijkt al meteen in de eerste aflevering.

Tom trekt naar de populaire vakantiebestemming Spanje, die jaarlijks overspoeld wordt door maar liefst 75 miljoen toeristen. Maar waar kom je terecht als je de toeristische trekpleisters links laat liggen? Tom reist vanuit het zuiden van Spanje, langs het westen helemaal naar het noorden. Een gebied dat wel eens de achterkant van Spanje wordt genoemd.

Onderweg is hij getuige van grootschalige nachtelijke drugssmokkel, gooit hij samen met dorpsbewoners 20.000 kilo rapen naar een ‘uitverkoren’ zondebok, wordt hij letterlijk op de horens genomen tijdens een stierengevecht en door de branding bijna van de rotsen gespoeld bij het zoeken naar een delicatesse.

Zondag 16 december om 20.35 u. op Eén.

Drugshol

Tom begint zijn reis door Spanje helemaal in het zuiden in het kuststadje La Linea de la Concepcion. Geen volle stranden of Spaans tapabars hier, want La Linea is één van de grootste drugshavens van Europa. Dagelijks worden er tonnen hasj overgevaren vanuit Marokko, dat maar 14 kilometer verder ligt. Tom is getuige van de nachtelijke drugssmokkel en gelooft zijn ogen niet.

“Als je dat stadje hier uitkuist, vind je tonnen drugs, honderdduizenden sigaretten en 500 rubberen bootjes.”

Stierengevecht

In Extremadura maakt hij kennis met het alternatieve stierengevecht concurso derecortes. Bij deze diervriendelijke variant springen de recortadores als ware acrobaten langs en over de stier. Tom mag meetrainen met Victor, de nationale kampioen, met pijnlijke edele delen tot gevolg.

“Het eerste wat door mijn hoofd schoot toen ik de klap incasseerde, was: Stomme ezel!”

Rapen gooien

In het dorpje Piornal bekogelen ze tijdens het jaarlijkse Jarramplas festival één uitverkoren en vreemd uitgedoste inwoner met, geloof het of niet, 20.000 kilo rapen. De Jarramplas staat symbool voor het kwade dat uit de gemeenschap verdreven moet worden. Uiteraard gooit Tom lustig mee.

“Het Jarramplas-festival is een soort metafoor voor de tristesse van het leven daar.”

Levensgevaarlijke delicatesse

En in het Galicische kuststadje Muxía waagt Tom zijn leven door samen met plaatselijke vissers langs de woeste rotskust op zoek te gaan naar eendenmosselen, een lokale delicatesse.

“Het gaf me echt een kick om aan de zijde van doorgewinterde, trotse vissers de natuurelementen te trotseren.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: