Na Reizen Waes: Vlaanderen blijft avonturier Tom Waes nog even dicht bij huis. Zes afleveringen lang trekt hij door het meest exotische land van Europa: Nederland. Jawel, in Reizen Waes: Nederland doorkruist Tom vanaf 13 december ons buurland op zijn eigen unieke stijl. Op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

Die vindt hij dus verrassend genoeg dicht bij huis. Want naast klompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot een fietsfanfare en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtje, de parachute en … te voet. Een onvergetelijke reis, op Nederlandse bodem. Door de ogen van Tom Waes.

Tom Waes: “Ik ben echt enorm verrast geweest door ons buurland. Het is er exotischer dan je denkt. En … Nederlanders zijn heel open. Steek er een halve euro in en ze blijven praten. En ze houden die halve euro natuurlijk (lacht). Het is zo vreemd dat je hetzelfde woordenboek deelt en toch compleet anders bent. Dat levert grappige situaties op, maar zeker ook bewondering. En er zijn echt prachtige plekken te ontdekken en er is heel wat te beleven. Van droogvallen op het wad over waterskiën in het landelijke Oosten tot skutjesilen in de Alde Faenen.”

Reizen Waes: Nederland: vanaf 13 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Aflevering 1 - Onder de rivieren (13/12)

In de eerste aflevering reist Tom van Zeeland door Noord-Brabant, om te eindigen in Limburg. Een trip door de provincies ‘onder de rivieren’. Ook al liggen die nog dicht bij België, het voelt toch al als het exotische buitenland.

Tom bewondert de trots van Zeeland op zijn eigen manier, want hij trekt de Oosterscheldekering in. En hij gaat op de koffie bij de 94-jarige Betsie. Zij maakte de Watersnoodramp van '53 mee en duikt met Tom het verleden in. In Noord-Brabant trekt Tom met de drugspolitie op pad, hij overnacht er op een unieke plek in het Biesbosch-park en hij leert Emile kennen, uitvinder van nutteloze uitvindingen. Tom eindigt zijn reis in het Limburgse dorpje Simpelveld. Daar huist de International Butler Academy. Is er een butler aan Tom verloren gegaan?

Aflevering 2 - Het Hoge Noorden (20/12)

Deze week trekt Tom richting het Hoge Noorden en doorkruist hij Friesland en Groningen. Voor hij zijn reis door Friesland start, volgt hij eerst mee Friese les met de leerlingen van groep 8 in de plaatselijke basisschool in IJlst. Meester Johannes geeft er Tom een onvergetelijk Fries taalbad. Tweelingbroers Harmen en Sytsze Brouwer leren Tom op hun beurt de knepen van het skûtjesilen. En Johan de Haan vertelt Tom open hoe het leven als miljonair voelt.

In de provincie Groningen ontdekt Tom de stad Groningen met de botsauto, speelt hij mee met de fietsfanfare en gaat hij ’s nachts wadlopen. En dat is niet alles. Hij helpt er met een zijwaartse tewaterlating en legt zijn oor te luister bij de inwoners van ’t Zandt, het epicentrum van de gasboringen in het noorden.

Aflevering 3 - Flevoland (27/12)

Veel Nederlanders zullen zich in de haren krabben, want Tom trekt deze week door slechts één provincie. Een speciaal exemplaar, helemaal gemaakt door de Nederlanders zelf: Flevoland.

Tom gaat langs bij de pioniers van deze nieuwste provincie: de familie Van der Wiel. Grootvader Van der Wiel was een van de eerste superboeren die er een nieuw leven uit de grond stampte. Hij trekt ook richting Urk. Daar heeft Tom al veel over gehoord maar Urker Albert Hoekman wil Tom laten kennismaken met de warme kant van Urk. Ze gaan samen vis eten op zaterdag en mogen een repetitie van het YouTubefenomeen Urkermannenkoor Hallelujah bijwonen. En dat laat een grote indruk op Tom na.

In Lelystad geeft Tom zijn ogen de kost en wordt hij helemaal zen in de sidhawijk, waar ervaren beoefenaars van transcendente meditatie yogisch vliegen. Overnachten doet hij op de Markerwadden. Een uniek stuk natuur, helemaal gecreëerd door de mens, met het doel iets terug te geven aan de natuur. Tom eindigt zijn reis door Flevoland in het vrije en bijzondere Oosterwold. Daar mogen mensen bouwen wat ze willen en laat de overheid bijna alles aan de inwoners over. Dat zorgt voor een bonte wijk.

Reizen Waes: Nederland: vanaf 13 december elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: