"Heel blij dat we kunnen tonen hoe mensen over de hele wereld fantastische en inspirerende dingen met de fiets doen"

In het nieuwe Tom fietst ontmoet wielerheld Tom Boonen inspirerende mensen die op hun eigen manier de fiets gebruiken om de wereld beter te maken. Wat Tom zelf kan met een fiets, is natuurlijk gekend: hij verlegde grenzen, haalde vele malen als eerste de meet, en toonde ongeziene volharding. Intussen is Tom op fietspensioen, maar stilzitten doet hij niet. Het voorbije anderhalf jaar trok hij rond om inspirerende mensen van over de hele wereld te ontmoeten die op hun eigen manier de fiets gebruiken om de wereld beter te maken.

Elke aflevering duikt Tom in een van hun verhalen: van Carlos in Guatemala, die fietsen ombouwt tot handige huishoudapparaten, over Olav die senioren meeneemt op meerdaagse fietstochten om ze uit hun isolement te halen, tot de Berlijnse Annette die vrouwelijke vluchtelingen zelfstandigheid schenkt door hen het fietsen aan te leren. Voor elk van hen is de fiets het middel om vooruit te gaan en een manier om de wereld te veranderen.

Tom Boonen: De fiets is altijd belangrijk geweest in mijn leven, dat spreekt voor zich. Maar ook voor andere mensen speelt die een belangrijke rol. Ik ben heel blij dat ik voor dit avontuur gekozen heb: met dit programma kunnen we tonen hoe mensen over de hele wereld fantastische, creatieve en inspirerende dingen met de fiets doen.

Tom fietst: vanaf 4 maart elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Tom fietst is een programma van Borgerhoff & Lamberigts voor Eén.

Korte inhoud

Kopenhagen (Denemarken) - 4/03

In Kopenhagen ontmoet Tom de vrolijke Ole Kassow. Die vond het treurig dat senioren zo snel naar bejaardentehuizen gaan en dan zelden meer buiten komen. En dus organiseert hij fietstochten met hen, waarbij één of twee senioren vooraan zitten en vrijwilligers hen rondrijden. Een van die vrijwilligers is Henrik, die zich uitdost met een uniform. Tom rijdt mee van Denemarken naar Zweden. De wind wappert door de haren van de tientallen deelnemers.

Tom kan het erg goed vinden met zijn passagiers Hans en Grethe. De grappige Hans is slecht te been, maar rad van tong. Grethe wordt verstrooider en verstrooider en lijkt wel een komisch duo te vormen met Hans. De tocht eindigt in Zweden - en in tranen, van blijdschap.

San Andres Itzapa (Guatemala) - 11/03

Carlos Marroquin is de bezieler van Bicimacinas in Guatemala. Hij ontwerpt de ene na de andere machine, met als basis de fiets. Zo bedacht hij al een suikerspinmaker, een maïs-peller, een notenkraker...

Carlos Marroquin: "Na de gewelddadige burgeroorlog in Guatemala bleven veel vrouwen alleen achter, met jonge kinderen, zonder elektriciteit. Ik dacht na over manieren om hun werk makkelijker te maken. Zo begon ik met fietsen machines te bouwen, dorsmachines en wasmachines bijvoorbeeld."

Carlos ontvangt Tom allerhartelijkst bij hem thuis en bij zijn kroostrijke gezin. Zoon Christian wil wielrenner worden, en Tom gaat kijken naar een plaatselijke wielerwedstrijd waaraan Christian meedoet. In het atelier van Carlos werken mensen van over de hele wereld, want zijn machines slagen er vaak in om met weinig geld een grote impact te hebben in de armere delen van de wereld. Tom maakt samen met hem een wasmachine voor de familie en buren van Amadeo.

Berlijn (Duitsland) - 18/03

Tom ontmoet in Berlijn Annette Krüger. Zij bedacht de Bikeygees. Dat is een groep vrijwilligers die vluchtelingenvrouwen leert fietsen, onder andere op de voormalige luchthaven Tempelhof en in stadsparken. Want: kunnen fietsen, dat geeft vleugels, vrijheid en zelfstandigheid. De meeste vrouwen leerden het nooit in hun land van herkomst. De enthousiaste Roqiya getuigt hoe ze zich nu pas echt vrouw voelt dankzij de fiets. Tom ontpopt zich tot een uitstekende leraar.

Annette Krüger (Bikeygees): "Eerst wilden we de vluchtelingen, die vaak lang moeten wachten op duidelijkheid, gewoon plezier bezorgen. Maar we merkten al gauw dat de fiets hen vrijheid en vertrouwen schonk."

Roqiya Hosseini, vluchtelinge: "Fietsen is heel goed goed voor mij. Het geeft me het gevoel dat ik niet alleen maar thuis moet blijven. Een vrouw is sterker dan mannen denken."

Tom ontmoet ook Nafeh Kurdi, die de fiets gebruikt om toeristen door de stad te gidsen en hen te wijzen op de parallellen tussen de geschiedenis van Berlijn en de actualiteit van Syrië.

Santa Rita do Sapucaí (Brazilië) - 25/03

Er zijn ontzettend veel gevangenissen in Brazilië, en het gaat er vaak gewelddadig en zelfs moorddadig aan toe. In Santa Rita Do Sapucai is er echter een heel bijzondere gevangenis. Tom ontmoet een rechter die samen met een gevangenisdirecteur een wel erg apart fietsregime installeerde: gevangenen die fietsen kunnen strafvermindering krijgen. Al fietsend wekken ze energie op waarmee batterijen geladen worden. Met de energie die de gevangenen opwekken, wordt licht voorzien op de meest gevaarlijke plekken van het stadje.

Gevangenisdirecteur Gilson Rafael Silva: "De energie die wordt opgewekt door fietsende gevangenen gaat terug naar de gemeenschap. Plaatsen die eerst gevaarlijk waren worden nu door hen verlicht. En voor elke drie dagen dat ze fietsen krijgen ze strafvermindering."

Tom helpt de gevangenen om hun fietsen in orde te brengen, en vraagt hen hoe het zover is kunnen komen. Hij ontmoet ook Felipe, die na zijn straf een nieuw leven begon en terugkijkt. Het systeem met de energie wordt ook in een buurtschooltje toegepast. Scholier Lucas recycleert om een fiets te kunnen kopen: hij verzamelt overal lege flesjes waar hij wat kleingeld voor krijgt. Tom verzamelt mee.

Tom fietst: vanaf 4 maart elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over