Expo landt vanaf 5 april in Thurn&Taxis

Goed nieuws voor de liefhebbers van Egyptologie, want de internationale tentoonstelling “Toetanchamon, zijn tombe en zijn schatten” houdt vroeger dan verwacht halt in Brussel. Na de harten van menig bezoeker en critici wereldwijd te hebben veroverd, strijkt de expo vanaf 5 april neer in Thurn&Taxis tot grote vreugde van groot en klein. Zo’n eeuw geleden werd de schatkamer van de jonge farao opgegraven. Zijn tragisch noodlot blijft historici en publiek tot op de dag van vandaag fascineren. Exhibition Hub onthult deze uitzonderlijke tombe dit voorjaar in avant-première. Tickets reserveren kan via de website.

4 november 1922, Luxor. Na vijf vruchteloze jaren zoeken in het Dal der Koningen, stoot de Britse archeoloog Howard Carter eindelijk op zijn doel. Zijn ongelooflijke ontdekking kent tot op de dag van vandaag geen gelijke… Rond zich ontwaart Carter in het zwakke kaarslicht een faraonische graftombe. Deze is zo goed als volledig intact en bevat tal van schatten. Het blijkt die van farao Toetanchamon te zijn, 3.000 jaar eerder gestorven.

2022, Brussel. Eén eeuw na de ontdekking. De tentoonstelling “Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten”, opgezet door het Duitse Semmel Concerts, zet deze paasvakantie voet aan wal in Thurn & Taxis. De expo werd al zo’n 7 miljoen keer bezocht in Europa, van Zurich en München over Madrid, Boedapest en Dublin tot Parijs en tenslotte in Seoel. De schatkamer is tot op het kleinste detail gereproduceerd in 3D en van archeologische uitleg voorzien. De bezoeker treedt de (letterlijk) schitterende schatkamer van Toetanchamon binnen en beleeft de ontdekking aan de zijde van Howard Carter.

De tentoonstelling in enkele cijfers

  • 7.5 miljoen bezoekers wereldwijd sinds de première in Zurich in 2008
  • 40 steden hebben deze tentoonstelling ontvangen in Europa, Azië, U.S. en Australië
  • 3.000 m² tentoonstellingsruimte
  • 1.000 objecten en reliquieën

Meer dan duizend objecten, schatten, figuren, prenten en video’s schetsen een globaal en intrigerend beeld van deze grote archeologische vondst en uitzonderlijke graftombe. “Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten” is de meest complete retrospectieve van de bekendste farao aller tijden. Er zal een moderne audioguide ter beschikking zijn (voor groot en klein) die geschreven en uitgewerkt is in samenwerking met egyptologen. De gouden zerken en schrijnen, de maskers en juwelen, het noodlot van de te jong gestorven koning… gepassioneerden speculeren er al over sinds mensenheugenis! Dit unieke verhaal van Toetanchamon en het grote Egypte wordt op een pedagogische, boeiende en ludieke manier verteld.

Tot slot zal er tijdens “Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten” een conferentiereeks plaatsvinden rond Egypte, met daarnaast een hoop familieactiviteiten en tal van evenementen georganiseerd in het kader van de tentoonstelling. Alles wordt uit de kast gehaald om de farao met veel pracht en praal terug in Brussel te mogen ontvangen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over