Tiny Legs Tim is één van de belangrijkste namen in de actuele Belgische roots scene. Na zijn succesvolle studio-album ‘Stepping Up’ (2015) gaat Tiny Legs Tim nu back to basics op zijn vierde plaat ‘Melodium Rag’ (release via Sing My Title/N.E.W.S.).

‘Melodium Rag’ is een stripped down album waarop Tim, gewapend met een akoestische Martin 017 gitaar uit 1943, op zoek gaat naar de essentie. Steven Troch (mondharmonica) voegt spaarzame accenten toe, schept functionele sfeer en schittert op de juiste momenten.

One take, no overdub: die analoge visie zonder verdere ingrepen overheerst op ‘Melodium Rag’. Tiny Legs Tim komt krachtig voor de dag en bewijst dat zijn songs ook in hun meest pure vorm overeind blijven. Meer zelfs: het talent van Tim is onmiskenbaar en het resultaat van de aanpak op ‘Melodium Rag’ is doodeerlijke muziek.

‘Melodium Rag’ is rechtstreeks geregistreerd op tape en volledig opgenomen met één micro: een Ribbon Melodium uit de jaren vijftig, een type waar Edith Piaff & Django Reinhardt destijds ook gebruik van maakten. Tijdens de opnames kwam er geen computer aan te pas. ‘Melodium Rag’ is – gezien het gebruik van slechts één micro – een onversneden mono-opname en toch is er op magische wijze sprake van een ruimtelijk stereo-effect. Waardoor ‘Melodium Rag’ zowel vintage als helder hedendaags klinkt.

‘Melodium Rag’ is een authentieke plaat die ook anno 2017 volledig tot zijn recht komt. Tiny Legs Tim laat zich inspireren door akoestishe duo’s als Sonny Terry & Brownie Mcghee, Mississippi Fred Mcdowell & Johnny Woods maar heeft vooral meer dan ooit zijn eigen stem gevonden met een verfrissende mix van fingerpicking, Delta blues, shuffles, country, folk en rag time.

Naast eigen werk presenteert Tiny Legs Tim ook één cover op ‘Melodium Rag’. ‘Death Letter Blues’ is meteen ook een eerbetoon aan Son House. De oude zwart/wit filmpjes van Son House spreken qua klank, speelniveau, dynamiek en performance tot Tims verbeelding.

Na drie eerdere albums en shows in het voorprogramma van o.a. Pete Doherty, Richard Thompson, John Mayall, John Primer en Roland Van Campenhout staat Tiny Legs Tim meer dan ooit op eigen benen en mag hij gezien worden als een topper in de Belgische roots scene. Tiny Legs Tim speelde o.a. clubshows in AB, Tivoli Vredenburg, Gigant, 4AD en was al te zien op festivals als Blues Peer, Dranouter en Moulin Blues Festival.

  • "Sterk werk." - HUMO
  • "Nog meer waarderen we de urgentie in zijn muziek, die nooit klinkt alsof ze erfgoed is." - De Standaard
  • "Tiny Legs Tim vindt zowaar een Eigen Stem, badend in ruwe retroblues." - De Morgen
  • "Gegarandeerd meeneuriegevaar." - P
  • "Met deze plaat zet hij zich wat ons betreft definitief aan de top van de scene." - Radio 1

De single 'Hard To Admit' werd beloond met airplay op Radio 1. De muziek van Tim wordt ook gretig opgepikt in het buitenland (U.K., USA, Colombia, Italië, ...) https://www.youtube.com/watch?v=QaXCwS_4zOY

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over