Vier weken lang, vanaf zaterdag 20 september, The Wild Atlantic Way in Vlaanderen Vakantieland

De langste kustroute ter wereld, wild, ongerept, magisch, adembenemend mooi. The Wild Atlantic Way is 2500 km lang en barst van avontuur, cultuur, natuur en historie. Drie weken lang kampeerden THUIS-acteurs Tina Maerevoet en Bill Barberis langs de ruige Ierse westkust. Met de caravan vertrokken ze aan Croagh Patrick, de heilige berg van Ierland, om 1200 km later helemaal in het zuiden in Kinsale, hun eindbestemming, aan te komen. " Heerlijk om ons even in de aanstekelijke Ierse cultuur en natuur onder te dompelen!" aldus Tina en Bill. De kijker geniet volop mee van hun straffe kampeertrip, vanaf zaterdag 20 september vier weken lang in Vlaanderen Vakantieland op Eén.

And when your journey’s over, we know you’ll want to stay. Just turn around and start again, it’s the Wild Atlantic Way!

  • Zaterdag 20 september

Tina en Bill beginnen meteen stevig: met de beklimming van Croagh Patrick, een 764 meter hoog pelgrimsoord dat jaarlijks door een miljoen mensen wordt bezocht. Het bereiken van de top staat voor de Ieren gelijk aan het wegwerken van hun zonden en brengt hen heel dicht bij Saint Patrick. Zondenvrij leggen Tina en Bill de eerste kilometers af met de caravan richting zuiden waar ze merken dat de ruwe kustlijn de ideale plek is om aan coasteering te doen. Deze avontuurlijke sport is een mix van zwemmen, klimmen, cliffdiven en scrambling en verlegt al meteen vooral Tina haar grenzen. De caravan wordt geïnstalleerd op een eco-camping in Clifden met prachtig zicht op de kust en een eigen strandje. De ideale setting om te klinken op een geslaagd begin van hun avontuur.

De volgende dag gaat het te paard naar Omey Island waar nog heel wat geschiedenis te rapen valt. Chip en Popeye blijken de ideale compagnons om mee te nemen naar het eiland dat enkel bereikbaar is bij eb. Meer geschiedenis vinden Tina en Bill in Kylemore Abbey, een prachtige plek om even halt te houden tijdens de roadtrip.

Verder op de Wild Atlantic Way ligt Roundstone, een dorp met een pittoresk haventje van waaruit John, visser in hart en nieren, het duo meeneemt om te vissen en kreeft te vangen. Een heerlijke buit die meteen wordt geproefd en goedgekeurd op de camping.

  • Zaterdag 27 september

De Wild Atlantic Way doet haar naam alle eer aan en zorgt regelmatig voor een portie onversneden actie. In Ballyvaughan trekken Tina en Bill hun wetsuits nog eens aan om te zeekajakken. De lokale zeehonden komen hen daar graag bij vergezellen. Een andere kant van de Wild Atlantic Way ontdekt het duo in Galway. Daar leren ze dé Ierse dans bij uitstek aan door twee Riverdance-wereldkampioenen: Clare en Cathal. Tina en Bill worden getrakteerd op een geslaagd optreden en proeven dan van de sfeer op het Galway Arts festival.

Met een stevig Iers ontbijt achter de kiezen, laten Tina en Bill zich verleiden tot een wandeling in een onwaarschijnlijk natuurfenomeen: The Burren. Tony wijst hen de weg en geeft alle geheimen prijs van dit landschap waar je je even op een andere planeet waant. Zelfs in de gietende regen van de “Wet” Atlantic Way is dit een plek vol magie.

Van daaruit rijden ze verder naar the Cliffs of Moher, alweer een natuurfenomeen waar je een verrekijker bij de hand moet houden. Tina en Bill spotten er honderden vogels die de Cliffs elk jaar opnieuw opzoeken. Maar wie zou niet graag terugkomen naar deze plek?

  • Zaterdag 4 oktober

De Atlantische Oceaan laat zich opnieuw van haar mooiste kant zien wanneer Tina en Bill een boottocht maken op zoek naar dolfijnen. Je kan de dieren langs de hele kustlijn zien, maar in de baai van Shannon River hebben ze zich met een hele groep gevestigd om er te blijven. Van daaruit trekken Tina en Bill verder naar het zuiden, via de ferry, om zich te installeren op een camping in Dingle. De ideale uitvalsbasis voor een fietstocht op Slea Head Drive. Onderweg genieten ze van prachtige uitzichten, leren ze de geschiedenis van de streek kennen en wagen ze zich zelfs aan wat Iers.

The Great Blasket Island bereik je enkel op een mooie dag met de ferry en dat is zeker een aanrader. Het eiland kent een rijke geschiedenis van verhalenvertellers die hun unieke manier van eiland-leven in boeken hebben neergepend. Sinds 1953 is het eiland onbewoond, maar de bewoners leven verder in de kleine bibliotheek van boeken die ze door de jaren heen hebben geschreven.

Opnieuw in Dingle aangekomen, spijkert Bill zijn kennis van het Iers bij, terwijl Tina gaat shoppen. De pubs testen ze heel graag samen uit.

  • Zaterdag 11 oktober

Voor een adembenemende tussenstop op de Wild Atlantic Way moet je op Skellig Michael zijn. Wanneer je er aanmeert, moet je eerst alle steile treden beklimmen die door monniken werden uitgehouwen uit de rots naar de top. Boven aangekomen wacht Tina en Bill een onbetaalbaar uitzicht, de restanten van het “klooster” en een ongelooflijke rust. Ze leggen hun bezoek vast op de gevoelige plaat met John, fotograaf en al jarenlang onder de indruk van dit eiland.

Tina en Bill hebben de smaak duidelijk te pakken en bezoeken nog enkele eilanden voor de westkust: Dursey Island, Heir Island waar ze pizza’s bakken met tv-kok Patrick Ryan, onderweg spotten ze walvissen en tenslotte gaan ze ook naar Fastnet Rock. Dit mini-eiland wordt ook the Teardrop of Ireland genoemd omdat dit vaak het laatste puntje van hun thuisland was dat de Ieren zagen voor ze definitief naar Amerika vertrokken.

Tenslotte zetten Tina, Bill en de caravan de laatste kilometers van hun roadtrip in naar de eindbestemming Kinsale. Hier ontmoeten ze Roos, een Vlaamse die al 16 jaar in Ierland woont en hen graag op sleeptouw neemt door dit gezellige stadje. Ze genieten er nog een laatste keer van verse vis, verkennen de stad en sluiten af op de camping waar ze afscheid nemen van een meer dan geslaagd caravan-avontuur. Slán agat, Éire!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: