Op vrijdag 12 oktober gaat de film Kursk in Belgische première op Film Fest Gent. De film wordt voorgesteld aan het publiek in aanwezigheid van zijn regisseur Thomas Vinterberg. Kursk is een productie van VIA EST in coproductie met Belga Productions en werd mede gefinancierd door de Belgische Tax Shelter. Een groot deel van de film werd bovendien ook in België gedraaid.

Matthias Schoenaerts is te zien in de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Daarnaast kan de film rekenen op een internationale sterrencast met o.a. Colin Firth, Léa Seydoux, Michael Nyqvist, Max von Sydow en Martin Brambach. Er is ook een groot aantal van de belangrijke bijrollen voor Vlaamse acteurs zoals Josse De Pauw, Eva Van der Gucht, Koen De Sutter en Marjan De Schutter, Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen en Kristof Coenen.

Een Belga Productions productie

Kursk, de historische actiefilm kreeg zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF, 6-16 september) en werd daar bijzonder goed onthaald. Kursk gaat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. Het is een Luxemburgs-Belgische coproductie. De omvangrijke onderwaterscènes voor de film werden in België gedraaid. Daarnaast werd er ook vele andere plaatsen in België gedraaid.

Kursk is een verfilming van 'A Time To Die', een boek uit 2002 van Robert Moore dat verslag doet van de ramp met de K-141 Kursk-onderzeeër van de Russische marine die in 2000 in de Barentszzee zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen. Ondertussen wachtten hun achtergebleven families en kinderen in spanning af aan wal in de hoop dat er hulp zou gevonden worden.

Kursk werd geregisseerd door de Oscargenomineerde Deense filmmaker Thomas Vinterberg, bekend van Festen, Jagten en Far from the Madding Crowd (ook met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol). Het scenario werd geschreven door Robert Rodat (Saving Private Ryan)en Anthony Dod Mantle deed de fotografie. De originele muziekscore werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.

Kursk is een coproductie van VIA EST (Luxemburg) en Belga Productions (België) met EuropaCorp (Frankrijk) als internationale salesagent. De film werd van april 2017 tot juli 2017 opgenomen op locaties in België, Frankrijk en Noorwegen. De onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint, met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cineliving naast een heleboel andere locaties in Vlaanderen. Screen Flanders, Screen Brussels en Walimage hebben het project ondersteund.

Op 7 november 2018 komt Kursk in België en Frankrijk in de zalen, Op 6 december komt de film ook uit in Nederland.

De eerste persvisie vindt plaats op maandag 24 september om 12u30 in Cinema Aventure (ENG. versie, niet ondertiteld)

Kursk is één van de belangrijkste films die ooit in België gedraaid werden. 75% van de scènes werd hier gedraaid, ofwel in de AED Studio' s in Lint, ofwel in het natuurlijke decor van Deinze, Antwerpen, Brussel, Binche en Charleroi. Maar liefst 400 Belgische crewleden en een tiental acteurs werden betrokken bij de productie, goed voor 11.000 dagen werk. Meer dan 13 miljoen euro werd in België uitgegeven. Belga Films Fund heeft zelf 7.2 miljoen euro uitgegeven, Belga Productions was verantwoordelijk voor de productie in België Screen Flanders, Screen Brussels en Walimage hebben eveneens de film KURSK ondersteund.

Belga Films Fund is de Tax Shelter-vennootschap binnen de Belga Films-groep die sinds 1937 in België actief is in de financiering en distributie van films. Belga Films Fund stelt een betrouwbaar en aantrekkelijk Tax Shelter-product voor. Omwille van haar hoogstaande kwaliteit zal het Tax Shelter-Aanbod van Belga Films Fund de basis worden van een duurzame relatie met die beleggers, zoals in de beste Belga Films traditie. Om hierin te slagen heeft Belga Films Fund voorzien in ervaren personeelsleden in alle geledingen van de onderneming (Tax Shelter, Productie, Finance en Administratie), die hun competentie ten dienste van de Beleggers stellen. Belga Films Fund financierde onder meer: Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael, Bigfoot Junior van de studio nWave, Kursk van Thomas Vinterberg, Benedetta van Paul Verhoeven (release in 2019) en de TV series Coppers (VTM), De Dag (Telenet en VIER) en Over Water (één). Meer informatie vindt u op www.belgafilmsfund.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: