Op zaterdag 10 augustus verovert de regenboogvlag de Antwerpse straten voor de 12e editie van de Antwerp Pride. Dit jaar tekent theater M uit Mechelen voor de eerste keer present met een eigen praalwagen. Het doel: letterlijk en figuurlijk de parade op gang trekken met tal van figuranten die als ‘betogers’ de straat op trekken. Hiermee wordt verwezen naar de Stonewall-opstand in New York precies 50 jaar geleden. Toen rebelleerden honderden holebi’s tegen homofoob geweld en discriminatie. Zowel de Antwerp Pride als theater M herdenken dit jaar deze zogeheten ‘Stonewall Uprising’, waarmee een cruciale stap werd gezet in de wereldwijde erkenning van holebirechten.

Bij theater M in Mechelen gaat op 10 oktober het toneelstuk ‘F!ERce’ in première: een tragikomische cocktail van protest, vriendschap en rellen die geschiedenis schreven. Voor deze productie kan theater M rekenen op enkele ronkende namen. Zo is de regie in handen van Lieven Debrauwer en wordt de vertelstem ingesproken door VRT-nieuwsanker Wim De Vilder. Naast Yves De Lathauwer spelen bekende gezichten zoals Pieter Van Keymeulen en Johan Kalifa Bals mee.

Dat theater M voor een thema als de Stonewall-opstand kiest, hoeft niet te verbazen. Het Mechelse theater maakt er de gewoonte van om elk jaar minstens één productie te creëren met een sterke maatschappelijke achtergrond. Voor het thema van dit jaar gaan de theatermakers bovendien verder dan alleen het bedenken, schrijven en uitwerken van een toneelstuk. Dat blijkt onder andere uit de talrijke randactiviteiten die ze samen met het ‘huisvandeMens’ organiseren. Ook de deelname aan de Antwerp Pride versterkt de visie achter de theaterproductie.

Meer info over de voorstelling is te vinden op www.theaterM.be en op de campagnewebsite www.ikbenfier.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: