Naar aanleiding van het overlijden van James Gandolfini (1961-2013), de hoofdrolspeler in de HBO-reeks The Sopranos, zendt Canvas vanaf zondag 23 juni om 22.40 u. de eerste reeks van de legendarische maffiaserie opnieuw uit. The Sopranos (1999-2007) volgt het wel en wee van de bendeleider Tony Soprano en zijn twee ‘families’: zijn gezin en de maffia. Opmerkelijk daarbij is vooral het contrast tussen zijn zeer herkenbare familieleven en zijn eerder ongewone ‘professionele’ bezigheden. The Sopranos oogstte wereldwijd succes bij kijkers én critici en won een karrenvracht aan prijzen, waaronder 21 Emmy Awards en 5 Golden Globes.

In de pilootaflevering (zondag 23 juni) maken we kennis met Tony Soprano (James Gandolfini), een ‘capo’ in the Jersey maffia. Net nu Jackie Aprile terminaal blijkt en zich dus een belangrijke kans aandient om de leiding over de ‘famiglia’ van New Jersey over te nemen, valt Tony Soprano plots ten prooi valt aan geheimzinnige angstaanvallen. In een wereld die bol staat van machismo en stoere praat neemt de maffioso het ongewone besluit om in therapie te gaan. Naarmate hij zich meer openstelt voor zijn psychiater, Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco), onthult Tony details over zijn problemen aan het thuisfront. Vooral de relatie met zijn nuchtere vrouw Carmela (Edie Falco), zijn kinderen Meadow (Jamie-Lynn Sigler) en Anthony Jr. (Robert Iler), zijn oom Corrado "Junior" Soprano (Dominic Chianese), die ook op de leiding van de familie aast, en zijn dominante moeder Livia (Nancy Marchand), blijken voor de nodige stress te zorgen. We maken ook kennis met de crew van Tony: zijn kozijn Tony Blundetto (Steve Buscemi, momenteel ook op Canvas te zien in Boardwalk Empire), zijn wispelturige neef Christopher (Michael Imperioli) en zijn oude vrienden en trouwe ‘soldaten’ Big Pussy, Silvio Dante (Steven Van Zandt, onlangs op Canvas ook te zien in Lilyhammer) en Paulie Walnuts.

De verhalen in de eerste reeks gaan onder meer over Tony’s problemen met zijn vrouw Carmela. Zij heeft het moeilijk met Tony’s opeenvolgende slippertjes en met de lastige spreidstand tussen de bedenkelijke activiteiten van haar man en de materiële welstand die ze opleveren. Zowel Tony als zijn echtgenote hebben een gespannen relatie met hun tienerkinderen, de intelligente maar rebelse Meadow en de nonchalante Anthony Junior. Beiden zijn op de hoogte van de activiteiten van hun vader en dat maakt hun leven er niet makkelijker op.

Bloed- en familiebanden lopen naadloos over in Tony’s ‘andere familie’, de maffia. Na de dood van Jackie Aprile, de leider van de DiMeo-clan, wordt Tony’s Uncle Junior officieel de nieuwe baas van de familie, al is het Tony die achter de schermen de touwtjes in handen houdt. Ook kozijn Tony Blundetto en neef Christopher spelen een actieve rol in de andere familie en zijn een constante bron van conflicten. Christopher is verslaafd aan drugs en alcohol en wil koste wat het kost ‘respect’ afdwingen. Tony Blundetto van zijn kant wil weg uit de criminaliteit, maar heeft een bijzonder gewelddadig karakter dat hem parten speelt.

Volgens heel wat crititici en televisierecensenten was The Sopranos de beste en meest spraakmakende televisieserie aller tijden. Daarvoor werd vooral verwezen naar de intelligente en hoogstaande scenario’s, het uitstekende acteerwerk en de regie, maar ook de artistieke, technische en cinematografische kwaliteiten van de serie werden alom geprezen net als de gedurfde keuze voor soms controversiële maatschappelijke thema’s. Vanity Fair noemde de reeks "perhaps the greatest pop-culture masterpiece of its day" en volgens The New Yorker vond het “the richest achievement in the history of television."

Voor de eergisteren (19 juni) overleden James Gandolfini was Tony Soprano de rol van zijn leven. Zijn vertolking van de getormenteerde en schizofrene mafia- en familieman leverde hem niet alleen veel lof en waardering op, maar ook drie Emmy Awards en evenveel Screen Actors Guild Awards. De imposante Gandolfini speelde verder ook onder meer ook een hardhandige crimineel in True Romance, een stuntman in Get Shorty en de impulsieve Wild Thing Carol in Where the Wild Things. Volgend jaar zal hij postuum nog te zien zijn in Animal Rescue van onze landgenoot Michaël R. Roskam, samen met onder andere Noomi Rapace en Matthias Schoenaerts.

The Sopranos - Aflevering 2: 46 Long - zondag 30 juni
Terwijl Jackie Aprile, het hoofd van de clan, zijn strijd met kanker aan het verliezen is, zet Tony zich schrap voor een machtsstrijd met Uncle Junior. Christopher en zijn zakenpartner Brendan werken zichzelf in nesten door een vrachtwagen met dvd-spelers te kapen. De moeder van Tony, Livia, laat zich eindelijk vermurwen om haar intrek te nemen in een bejaardentehuis. Big Pussy en Paulie Walnuts worden op pad gestuurd om een gestolen auto op te sporen.

The Sopranos - Aflevering 3: Denial, Anger, Acceptance – zondag 7 juli
Mikey Palmice, een handlanger van Uncle Junior, bindt de kat de bel aan wanneer hij Junior wil laten geloven dat Tony binnenkort de leiding over de familie zal opeisen. Intussen moeten Tony, Paulie en Silvio komaf maken met joodse gezinsperikelen.

The Sopranos - Aflevering 4: Meadowlands – zondag 14 juli
Het gaat van kwaad naar erger met de gezondheid van Jackie Aprile, wat Tony ertoe noopt om een moeilijke knoop door te hakken. Intussen ontdekt Anthony Jr. de ware toedracht in verband met de bedrijfsactiviteiten van zijn vader. De term ‘vuilnisverwerking’ krijgt meteen een heel andere bijklank. Tony doet een beroep op de diensten van een gore politie-inspecteur om de achtergrond van Dr. Melfi uit te spitten.

The Sopranos - Aflevering 5: College – zondag 21 juli
Tony rijdt met zijn dochter Meadow naar Maine om er voorbereidende gesprekken te voeren voor haar toelating tot de universiteit. Maar onderweg meent hij een man gezien te hebben die de maffia verklikt heeft en nu ondergedoken leeft. Aan het thuisfront laat Carmela zich gewillig troosten door Eerwaarde Phil.

The Sopranos - Aflevering 6: Pax Soprana – zondag 28 juli
Op aanraden van Tony wordt Junior na de dood van Jackie aangesteld tot hoofd van de familie. Tijdens een van zijn therapiesessies verrast Tony zijn psychiater, Dr. Melfi, met een bekentenis. Sinds zijn libido onder het nulpunt is gezakt, komen Carmela en Irina, zijn maîtresse, nauwelijks nog aan hun trekken.

The Sopranos: vanaf zondag 23 juni om 22.40 u. op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: