Op pinkstermaandag mogen we voor het eerst in 18 jaar de (deels) oorspronkelijke bezetting van The Smashing Pumpkins nog een verwelkomen en dit keer in de Antwerpse Lotto Arena.

Na meerdere keren op de bekendste weiden en concertzalen van België te hebben gespeeld, Torhout-Werchter, Pukkelpop, Dour, was het al een aantal jaar stil rond de band van Billy Corgan. Echter met het uitbrengen van het nieuwe album ‘Shiny And Oh So Bright, Vol. 1 / Lp: No Past. No Future. No Sun’, is er geen beter excuus om opnieuw op tournee te gaan. En hoe kan dit beter dan met James Iha, Jimmy Chamberlin en oud-groepslid Jeff Schroeder samen?

Als publieksopwarmer kregen we meteen een stevige lap grunge op ons bord. De gasten van Fangclub hebben duidelijk hun inspiratie bij groepen als Nirvana en The Nine Inch Nails vandaan en brengen een stevig stukje muziek op dit podium. Qua podiumgebruik en interactie met het publiek kan er duidelijk nog wat geleerd worden van de collega's, maar dit is zeker een band waar we nog van gaan horen op de grotere Europese podia.

Zo rustig als het betreden van het podium is, zo energiek starten The Smashing Pumpkins aan de show, iets wat duidelijk in goede orde valt bij het publiek. Het is goed merkbaar dat de groepsleden genieten van het opnieuw samenspelen, wat een energie!

De nummers volgen elkaar in sneltempo op en zo volgt uiteraard ook 'Bullet With Butterfly Wings', maar ook de minder gekende nummers als 'Zero' en 'Solora' worden op de gekende en correcte manier gespeeld. Met frontman Billy Corgan als trekker en drummer Jimmy Chamberlin als duwer raast dit concert door de Lotto Arena.

Wanneer het publiek bij 'G.L.O.W.' nadien nog luidkeels blijft doorzingen zien we bij de frontman in habijt een gemeende glimlach met nadien de gevleugelde woorden "Shhht... sorry, now we are going to do a quit song" met Disarm als volgend nummer. Bij de cover 'Friday I'm in Love' van The Cure door James Iha, fronsen we toch wel even de wenkbrauwen. Dit nummer zit toch wel op de verkeerde plaats en ook James Iha slaat de bal wat mis vocaal. Echter maken ze dit wel weer goed door bij 'Superchrist' weer loeihard te gaan spelen.

Wanneer de eerste moshpits ontstaan is mijn vermoeden bevestigd, dit is een gemiste kans voor de Belgische festivals. Deze band had op een podium met een weide moeten staan deze zomer, dan had dit optreden veel beter tot zijn recht gekomen. Alsnog kunnen we concluderen dat het een geslaagde tournee is voor de band en zowel de oudere als de jongere fans. We kijken uit naar meer

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The Smashing Pumpkins
Datum: 
10/06/2019
Locatie: 
Lotto Arena, Antwerpen
Meer over