Internationale line-up op driedaags multidisciplinair en toekomstgericht festival in Renesse

Op 21, 22 en 23 september vindt voor het eerst het festival MORGEN plaats, in het Zeeuwse Renesse. MORGEN is een nieuw festival met een brede programmering van muziek, kunst, wetenschap en techniek en eten en drinken, waarbij vernieuwing, innovatie en de toekomst centraal staan. Jan Douwe Kroeske is een van de organisatoren van het festival, met de redactie van zijn welbekende muziekplatform 2 Meter Sessies verzorgt hij de muziekprogrammering.

Blikvanger op het affiche is een optreden van de Britse band The Slow Show in een bijzondere en eenmalige samenwerking met het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Ars Musica orkest onder leiding van Patrick van der Linden. Band en dirigent hebben gewerkt aan speciale arrangementen, passend bij en bijdragend aan de karakteristieke weidse sound van The Slow Show. Ook DakhaBrahka uit Oekraïne, de Amerikaan William McCarthy (voormalig zanger Augustines), Isbells (België), Robin Kester (Nederland) en Husky (Australië) maken onderdeel uit van de line up, evenals de eerder aangekondigde Nederlandse acts Kovacs, Ruben Hein, Anne-Fay, Jimmy Diamond en Benedict October. Meerdere nationale en internationale namen worden in de aanloop naar het festival bekend gemaakt. De kaartverkoop voor het festival is gestart.

Met een aantal artiesten op het affiche van MORGEN is in het verleden opnames voor 2 Meter Sessies gemaakt. De selectiecriteria voor het samenstellen van het programma van MORGEN zijn voor Kroeske en zijn team dan ook dezelfde als die bij 2 Meter Sessies, en indachtig de filosofie van het festival. “We zijn altijd op zoek naar artiesten met een verhaal en die kunnen inspireren. Op basis van inhoud, relevantie en urgentie, en voorbij de waan van de dag”, motiveert Kroeske.

The Slow Show en 2 Meter Sessies hebben een lange geschiedenis, met een eerste kennismaking op Eurosonic in 2015. Na een sessie in Hilversum in 2019 toog het team vorig jaar naar Wales voor opnames met de band, die op 26 juli worden uitgezonden op NPO 2 extra. “We zijn altijd bijzonder dankbaar geweest voor de support van 2 Meter Sessies”, vertelt zanger Robert Goodwin, “dus toen Jan Douwe voor het eerst zijn visie op MORGEN beschreef en de gedachte achter het festival, waren we direct aan boord.”

Goodwin kijkt uit naar het speciale optreden. “Orkestinstrumenten zijn altijd onderdeel geweest van ons geluid, dus om de kans te krijgen live met een orkest te spelen, op zo’n bijzondere locatie en voor een festival met zo’n tijdloze boodschap is voor ons een grote eer. Het potentieel is enorm, dit gaat om meer dan muziek.” Naast de zaterdagavondshow met het orkest en koor, speelt The Slow Show op vrijdag een intieme stripped down show.
Over MORGEN
MORGEN is een initiatief van een groep innovators op het gebied van muziek, wetenschap & techniek, eten & drinken en kunst, onder wie naast Jan Douwe Kroeske ook Pierre Wind, die verantwoordelijk is voor de invulling van het thema eten & drinken. Samenwerkende partners zijn onder andere TU Eindhoven, TNO, Omroep Zeeland en OPZuid EFRO (Europees programma voor transitiegedreven innovatie). Puttend uit deze grote bron van individuen, instellingen en organisaties die met innovaties bezig zijn, werd MORGEN bedacht als evenement waar het werken aan een betere toekomst op een onderscheidende wijze wordt gevierd en gecombineerd met inspirerende muziek.
MORGEN heeft gekozen voor Renesse in Zeeland als locatie voor het jaarlijkse evenement vanwege de reputatie van de provincie als toonaangevend op het gebied van innovatie, zowel door bedrijven, instellingen als overheden. Bovendien biedt Zeeland als locatie een ideale ontsnapping aan de drukte van alledag, met zijn rustgevende en ruime omgeving. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om inspiratie op te doen in een feestelijke omgeving.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: