Jo Geboers, de man achter The Shadow Machine, komt ter ere van de internationale Dag van het Licht met een live-versie van zijn debuutsingle “Blind”. Deze single werd eerder opgepikt door Studio Brussel in het programma ‘Duyster’ en kreeg ook lovende commentaren van de geschreven pers.

In Geboers’ donkere, authentiek gesmede nummers, schuilt er vaak een boodschap van licht en hoop. Zo ook op “Blind” waarvoor hij -ter ere van deze internationale dag- besloot om een akoestische versie (samen met Gianni Marzo) te capteren in de Gentse Bijloke. Geboers hoopt dat nu het einde van de pandemie in zicht komt, we als maatschappij de kans grijpen om elkaar te leren vertrouwen in plaats van elkaar te wantrouwen.

Jo Geboers: “Nu het einde van de pandemie in zicht is, komt er eindelijk licht aan het einde van een erg donkere tunnel. Het leek me een mooi moment om - als schrijver van duistere muziek - onze fans iets nieuw te kunnen bieden op een dag die in teken staat van licht. Het grote contrast tussen licht en donker bevat namelijk erg veel intrinsieke kracht.”

Als beroepspsycholoog ervaart Geboers de moeilijke gevoelens die deze onzekere tijden teweeg brengen ook in de praktijk.

Geboers: “'Blind' gaat over het blind vertrouwen in anderen om jezelf en de weg terug te vinden; een hoopvol element in de onzekere tijden waarin we leven. Nu we allemaal onze levens terug aan het herschikken zijn, beseffen we allemaal des te meer hoe belangrijk bijvoorbeeld sociaal contact is, wie de personen rondom ons zijn die we gemist hebben. Hoe we nood hebben aan mensen die het spreekwoordelijke ‘licht’ in onze levens binnenbrengen.

De Internationale dag van het Licht heeft voor Geboers naast een wetenschappelijke achtergrond ook een filosofische insteek.

Geboers: “Ik hoop dat het ‘licht van de vrijheid’ onszelf als mensen terug dichter bijeen zal brengen, waardoor het wantrouwen in onze maatschappij na corona zal plaatsmaken voor wederzijds vertrouwen. Ik hoop dat we als maatschappij het 'Blind' volgen van mensen en fenomenen die het wantrouwen aanwakkeren ook achter ons laten, maar wel weer terug 'Blind' durven vertrouwen op elkaar omdat we elkaar nodig hebben."

Over The Shadow Machine

Na een succesvol parcours met het project Low Land Home (support voor The Slow Show, Sophia, Isbells, Gabriel Rios, Marble Sounds, ...) heeft Jo Geboers besloten om opnieuw solo het pad te bewandelen. Met ‘Blind’ gaf hij een eerste inkijk in de wereld van The Shadow Machine: melancholische en intieme popsongs met een duister / duyster sfeertje. Deze single werd eerder dit jaar opgepikt door Studio Brussel en de streamingkanalen vanKnack en De Morgen!

Live wordt Jo Geboers vergezeld door Gianni Marzo (Isbells, Marble Sounds), Dennis Mahieu (ex-De Nieuwe Lichting winnaars Rhinos Are People Too) en Wannes Nimmegeers (Quasiland).

De debuut EP die werd opgenomen door Bert Vliegen (Teen Creeps, Sophia, Whispering Sons) en gemasterd door Laurens Grossen (Whispering Sons, Danny Blue and The Old Socks, Rumours) komt later in 2021 uit.

Over UNESCO's International Day of Light

De Internationale Dag van het Licht wordt elk jaar gevierd ter ere van de verjaardag van de eerste succesvolle werking van de laser in 1960 door natuurkundige en ingenieur Theodore Maiman. Deze dag is een oproep om de wetenschappelijke samenwerking te versterken en het potentieel ervan te benutten om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over