Het is al meer dan 20 jaar geleden maar nu is het eindelijk zover! The Scabs brengen een nieuw album uit met nieuwe nummers. De titel van het album "Ways Of A Wild Heart" is al een tijdje bekend, maar het was pas de voorbije week dat we al eens mochten proeven van de eerste single 'Turn It Up'. Een nummer dat toch de honger naar de andere nieuwe nummers doet aanwakkeren. Het album is uiteindelijk een full album geworden met negen nieuwe nummers en vier live opnames van de Rewind concerten in 2007, toen nog met bassist Fons Symons. Vol nieuwsgierigheid trokken we vrijdag richting de Ancienne Belgique in Brussel waar Swinnen en co het nieuwe album zouden voorstellen aan de fans.

De zaal was niet helemaal uitverkocht en het publiek kwam ook maar heel gestaag binnen, maar mogelijks zaten de ellenlange files daar wel voor iets tussen. The Scabsfans zijn daarbovenop ook geen jonge opdringerige fans meer die perse op de eerste rij willen staan. Het nieuwe 'Turn it up' werd de opener. Dit nummer heeft een vertrouwde sound, het doet een beetje terug denken aan ‘She’s Jivin’ van het album "Dogs Days Are Over" uit 1993. De nieuwe nummers zijn heel toegankelijk en hebben vaak een heel meezingbaar refrein zoals bij 'Wasted All This Time'. ‘Could It Be Just Me' had leuke ritmeverschillen en was zelfs een beetje funky.

Hoewel iedereen zeer benieuwd was naar die nieuwe nummers wilden de fans natuurlijk ook die oude bekende nummers van vroeger horen. The Scabs zorgden dan ook zo’n uur en drie kwartier voor een fijne mix van nieuwe en oude songs, waarop het publiek heel dankbaar reageerde door luid mee te zingen op nummers als ‘Don't You Know’ en ‘Hard Times’. Voor dat laatste had Guy Swinnen nu gezorgd voor een tegenhanger. ‘My Love’ werd een echt liefdesnummer dat nu als gepast openingsnummer op huwelijken kan gebruikt worden, daar de tekst van ‘Hard Times’ op zo’n gelegenheden eigenlijk niet toepasselijk is. Al vrezen we dat het gebrek aan ‘tegelplakker’-ritme van ‘My love’ daar toch nog roet in het eten zal gooien.

Eventjes gingen The Scabs de rustige toer op. Guy Swinnen zong ‘Barkeep’ enkel begeleid door gelegenheidspianist Wim Van Deuren en dat werd daarna gevolg door een akoestische set. Drummer Frankie Saenen kwam mee vooraan zitten en ook gitarist Willy Willy zette zich neer voor het akoestische ‘Can't Call Me Yours' waar Swinnen terug in duet ging met (backing) vocaliste Kiù Jerôme. Na 'Four Aces' gingen ze terug elektrisch met het nieuwe 'High Tide', een nummer over de meer negatieve dingen van het leven, maar wel lekker stevig gebracht met veel pit, een perfecte match in combinatie met 'Crime Wave' van het legendarische The Scabs-album “Royalty in Exile”.

Veel te snel hoorden en zagen we alweer die sfeermakers 'Nothing On My Radio' en 'Ribbin’ The Liquor Store' en wisten we dat het concert bijna ten einde liep, maar ook tijdens de bisnummers kregen we nog enkele nieuwe te horen zoals titeltrack 'Ways Of A Wild Heart'. Afsluiten deden The Scabs met ‘So Called Friends' uit '81, waar we nog wat stevig gitaarwerk van Willy kregen, en 'Let's Have A Party'.

Een feest werd het duidelijk wel, ook met deze nieuwe nummers, die we straks hopelijk veel zullen horen op de radio, zeker op Radio 1 en Radio 2! Op het album 'Ways Of A Wild Heart' zelf zullen we jammer genoeg nog moeten wachten tot 31 januari 2015 wanneer ze hun voorstelling geven in Den Amer in thuishaven Diest.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The Scabs
Datum: 
12 december 2014
Locatie: 
Ancienne Belgique
Meer informatie
Meer over