Wie heeft zich al eens niet laten gaan op de muziek van Queen? 'We Are the Champions' gezongen op een sportwedstrijd of de sketch van 'I Want to Break Free' nagedaan op een vrijgezellen/trouwfeest?? Velen onder ons stemden de muziek van Queen naar de hogere regionen van allerlei top-hitlijsten. We zouden dan ook allemaal heel graag nog eens een concert van Queen bij gewoond hebben, maar sinds de dood van Freddie Mercury in 1991 is dat jammer genoeg niet meer mogelijk, althans niet in de originele versie. Een concert van een tribute band komt dan het dicht in de buurt, maar die heb je natuurlijk op allerlei niveaus. Maandagavond hadden ze er in de Stadsschouwburg van Antwerpen eentje van het hoogste niveau, met eigenlijk nog een extra stempel ‘approved by the original Queenmembers’.

The Queen Extravaganza is namelijk een show die geproduceerd werd door Queen drummer Roger Taylor. Een tijdje terug hadden we al de 'We Will Rock You' musical, waar de liedjes werden verwerkt in een verhaal. Deze keer werd de show echt aangekondigd als een echt rockconcert zoals Queen in 2014 zou hebben geklonken. Heel benieuwd trokken wij richting Antwerpen.

De show werd ingezet met 3 muzikanten waarbij de drummer, Tyler Warren, de zang op zich nam van het nummer 'We Will Rock You'.  Zanger Marc Martel liet al snel van zich horen tijdens 'Killer Queen' en het mag gezegd worden dat zijn stem dicht bij die van Mercury ligt. Het publiek, zo'n 1200 man, had er wel zin in en vonden het niet erg om 'I Want to Break Free' in te zetten en ze bleven de hele avond meezingen.

'Love of My Life' was er eentje om het rustig aan te doen. Maar het bleef niet rustig. Hoewel Marc Martel had gezegd dat er gerust mocht gedanst worden, durfde niemand als eerste rechtstaan en zich laten gaan op ‘Crazy Little Thing Called Love’. Al kon je wel zien dat vele zin hadden om recht te veren...

The Queen Extravaganza band bestaat uit muzikanten die allemaal door Roger Taylor en Brian May uitgezocht werden. Ze speelden hun eerste concert op het Europa vasteland en waarschijnlijk heeft dat wel wat meegespeeld, want het duurde ook bij de band een tijdje voor de swung er in zat. Maar dat veranderde…

Als ze ‘Bohemian Rapsody' begonnen spelen, speelde Martel mee op piano. Voor velen was dit nummer hét nummer om te filmen, want er waren heel wat lichtje van smartphones te zien. Tijdens het 'Scaramouche' –stukje verdween de band even van het podium en kregen we dé gekende beelden uit de Queen videoclip op de schermen te zien. Dit nummer was alleszins nodig om iedereen recht te doen komen uit hun stoelen, waar ze nog wat bleven staan op 'Under Pressure'.

'A Kind of Magic' werd weer gezongen door de drummer en hoewel hij zeker niet slecht zong, ging de voorkeur toch uit naar de stem van de zanger. Ondertussen kon je wel voelen dat de band er meer zin in kreeg. Zeker Martel werd losser, waar hij in het begin soms wat stijfjes over het podium wandelde, leek alles naarmate de show vorderde wat vloeiender te gaan. Tja, iedereen kan zenuwen hebben en een rockconcert geven voor een zittend publiek is ook niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als dat publiek blijft twijfelen of ze blijven dansen of toch maar terug moeten gaan zitten. Voor de hardcore fans waren er geen onbekende nummers en voor de anderen ook bijna geen, van de 2-uur durende show waren er misschien een handje vol nummers die minder bekend waren.

Tijdens een iets rustiger moment met 'Show Must Go On' kregen we nog een visuele ode aan Freddie Mercury op de achtergrond. Die man is toch een legende. En hoewel we langs ene kant toch een beetje het Mercury showgehalte miste in o.a. de kledij van zanger Martel, zeker als er ‘Extravaganza in je naam zit, was het toch goed dat ze die toer niet uitgegaan zijn. The Queen Extravaganza wil niet perse Queen kopiëren, maar vooral hun muziek op een hoog niveau brengen. Waarin ze technisch gezien zeker slagen, maar er ontbrak nog iets, misschien een beetje ‘peper’ om net dat tikkeltje extra er aan toe te voegen.

Maar we klagen niet. Hits als 'Radio Gaga' , waarbij je die gekende tune op de keyboards hoort,  deden je helemaal nostalgisch worden. Het publiek dat, allen tezamen, rechtstaand, op de maat in hun handen klapt, het had wel wat.

Als afsluiters kregen we nogmaals 'We Will Rock You', maar deze keer gezongen door Marc Martel en dat klonk iets voller en steviger dan de opener, om helemaal af te ronden met 'We Are The Champions'. The Queen Extravaganza klonk goed, maar kon net dat tikje extra pit gebruiken, maar we gaan zeker nog eens terug kijken, maar dan liefst met een staand publiek en ja, gerust op een zomers festival dan zal de sfeer nog beter zijn.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The Queen Extravaganza
Datum: 
12 mei 2014
Locatie: 
Stadsschouwburg Antwerpen
Meer over