Er zijn weinig Belgische groepen met een parcours zo indrukwekkend als dat van The Priceduifkes; gedreven door speelplezier en vriendschap werkten de kempenzonen talloze tours af door Europa, Noord-Amerika en Japan. In België hebben de prijsduiven elk jeugdhuis, elke kelder en elk punkhol vijf keer platgespeeld. Meer dan 700 optredens in totaal.

Door hun zweterige, strakke en rumoerige shows bouwde de punkband een ijzersterke live-reputatie, een leger toegewijde fans en een meute nazaten in talloze Belgische bands op. De bandleden zijn halverwege de dertig, maar de band bestaat al 21 jaar. Noem hen gerust de nonkels van de hedendaagse Belgische punk.

De groep deelt eindelijk het langverwachte nieuwe album Dancing Dirty via Striped Records. "Everything's going great", hoor je in het eerste nummer. Vals alarm, zo blijkt bij The End Is Near, waar het vooral over de vergankelijkheid van het leven gaat. Deze tegenstelling zet zich door op het album; het loeiharde hardcore nummer Your War, geschreven voor een overleden vriend, wordt opgevolgd door sad boy cowboy song Little Old Beer Drinker, Me. Hier wordt niet 1 verhaal verteld, maar wel elf. Elf verhalen die 20 jaar The Priceduifkes omvatten. Van 16 jaar tot 36, van country tot metal. Altijd met een punkrocksaus, en altijd dansbaar. Dirty, welteverstaan.

Je kan het album bestellen op blauwe en zwarte 12" vinyl en op cd via de webshop van de band. De nieuwe langspeler van de prijsduiven ligt vanaf vandaag ook in de rekken van de Belgische platenwinkels.

Om de release te vieren, spelen The Priceduifkes twee uitverkochte shows in Trix (23/03) en AB Club (24/03) met Cornflames. Na enkele uren waren alle tickets de deur uit. In april tourt The Priceduifkes samen met Equal Idiots door Japan en in de zomer speelt de band een reeks festivalshows. Reeds bevestigd: Storm Festival (27/04), Gladiolen (17/05), Retie Rockt (08/06) en Sjock Festival (07/07).

Luister naar Dancing Dirty
Bestel Dancing Dirty op LP/CD

Afgelopen zomer penden Humo, De Standaard en De Morgen uitstekende recensies voor de passage van The Priceduifkes op Pukkelpop, en in okober vierde de Kempense band zijn twintigjarig bestaan. De uitverkochte zaal met 350 fans ging twee dagen uit de bol op twee verschillende sets, met gastzangers uit binnen- en buitenland. In samenwerking met Jan Siebens (Fotomuseum Antwerpen) werden honderden zorgvuldig gehamsterde artefacten van de band uitgestald voor een expositie rond de twintigjarige carrière van de band.

Over The Priceduifkes
The Priceduifkes, PDS voor de vrienden. Of hoe de woensdagmiddag bezigheid van twee tieners evolueerde tot een geoliede punk rock machine. Het ‘gruesome twosome’ is intussen uitgegroeid tot een band van vijf, allen gepokt en gemazeld in de Belgische punk rock scene (Crackups, Midnight Souls, Newmoon).

The Priceduifkes is een gevestigde naam in de wereld van de punkrock, ook al wordt die zelden helemaal goed uitgesproken of geschreven. Wie weet komt daar verandering in nadat niet één, maar twee deelnemers in De Slimste Mens opdraafden in een T-shirt van de band, en de heren van Belpop Bonanza een powerpoint slide aan de band wijdden op hun recentste tour.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over