Naar het voorbeeld van The Great American Songbook, de fameuze collectie van Amerikaanse standards uit de dagen voor de opkomst van de rock-'n-roll, is er nu een variant uit eigen land: The Great Belgian Songbook. Trompettist Jo Hermans demonteert de mooiste nummers uit het nationaal erfgoed en puzzelt ze op verrassende manier weer in elkaar. De voorstellingstournee van 10 concerten gaat op 25 januari in première. De CD-release met de beste nummers uit de show volgt op 31 januari.

JO HERMANS
Frontman Jo Hermans was er de jongste jaren steeds bij als er geschiedenis geschreven werd op Pukkelpop. In 2016 speelt hij mee met Hammondkoning André Brasseur. In 2018 voert Hermans de Kempenzonen uit Tielen aan die Willy Sommers naar grote hoogten stuwen. Als prille dertiger is hij a) een geweldig muzikant en b) een durver. Zijn trompet en bugel zijn te horen van Balthazar tot Raymond van het Groenewoud en van Clouseau tot DAAN. In 2019 werd hij genomineerd voor de MIA voor 'Beste Muzikant'.

Het idee om met Belgische muziek te gaan experimenteren borrelt al een tijdje. Nu trekken we gepakt en gezakt met Belgium's finest musicians de zalen in. Het wordt een ontdekkingstocht door onverwacht repertoire en natuurlijk een resem klassiekers met pakkende melodieën, arrangementen en sounds. - Jo Hermans

CD-RELEASE
Met The Great Belgian Songbook bezegelt Hermans, onder begeleiding van Marc Bonne (drums, on tape), Dré Pallemaerts (drums, live), Jean-François Assy (cello) en David Thomaere (keys), enkele Belpoptoppers als nationaal erfgoed. Er zitten evergreens (‘Tombe la neige’ van Adamo) tussen. Maar ook nieuwe klassiekers (‘Habibi’ van Tamino), vergeten schoonheid (‘Breathless’ van Viktor Lazlo) en verborgen schatten (‘Tiger walk’ van The Peter Laine Orchestra).

The Great Belgian Songbook is vanaf 31 januari 2020 ook op CD te horen. Het album covert zo'n 50 jaar Belpopgeschiedenis, met nummers die dateren van 1964 ('Je me suis souvent demandé' van Bobbejaan Schoepen) tot 2018 ('Je veux tes yeux' van Angèle). Een waar collector's item voor liefhebbers van muziek uit eigen land. Het album is nu al beschikbaar als pre-order via de webshop van The Great Belgian Songbook.

TRACKLIST
1. Broad daylight (Gabriel Rios)
2. Breathless (Viktor Lazlo)
3. Bij jou te zijn (Raymond van het Groenewoud)
4. Tiger walk (The Peter Laine Orchestra)
5. Suds & soda (dEUS)
6. Tombe la neige (Adamo)
7. Habibi (Tamino)
8. Daydream (Wallace Collection)
9. Je me suis souvent demandé (Bobbejaan Schoepen)
10. Je veux tes yeux (Angèle)
11. La chansons pour des vieux amants (Jacques Brel)

BELPOP BONANZA SELECTIE
Het project mag zichzelf bovendien trots tot de Belpop Bonanza Selectie rekenen. De keuzes van de nummers gebeurde namelijk onder het goedkeurend oog van Jan Delvaux: de man die volgens De Standaard een monument verdient voor de geschiedschrijving van de Belgische popmuziek. Ook de toelichting tussen de nummers door kreeg Hermans van hem cadeau. Verwacht je dus niet alleen aan een concert, maar ook aan heerlijke vertellingen over Belgische muziek in al zijn facetten. Bezoekers mogen zich na de voorstelling dus gerust 'Belpopkenner' noemen.

The Great Belgian Songbook is een schoonheidskuur voor Belgische evergreens en vergeten parels. Een concert dat verrast, vibreert en vervoert. - Jan Delvaux

LIVE
Ook de uitvoering is bijzonder. Met bugel/trompet, drums, toetsen en cello. Marc Bonne (60), te horen op de CD, mocht op zijn veertiende al op tournee met Alain Chamfort. De jonge wonderdrummer werd een instituut met een indrukwekkende erelijst. Levende jazzlegende Dré Pallemaerts (56) versterkt tijdens de live tournee. Jean-François Assy (42) speelde cello bij Alain Bashung, Yann Tiersen en DAAN. Pianist David Thomaere (30) geldt als een Groot Talent.

TOURDATA

25.01.2020 Turnhout PREMIÈRE De Warande Uitverkocht
31.01.2020 Avelgem Spikkerelle Uitverkocht
12.02.2020 Beveren Ter Vesten • Laatste tickets
21.02.2020 Gent Minard
22.02.2020 Waregem De Schakel
28.02.2020 Geraardsbergen De Abdij
12.03.2020 Genk C-Mine Cultuurcentrum • Laatste tickets
14.03.2020 Alsemberg De Meent
20.03.2020 Mol Schouwburg Rex
18.04.2020 Herzele De Steenoven

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: