'The Butcher's Boy' is de eerste single van The Golden Glows' nieuwe studio-album. Want, ja hoor, na een fenomenale concertresidentie in Ancienne Belgique en het ambassadeurschap van het prestigeproject rond ‘The Anthology of American Folk Music’, brengt deze folkband de bijbel van de Amerikaanse folk nu naar de 21e eeuw, met een nieuw album, genaamd 'The Songbook of Harry Smith' (release 2 oktober 2019). Beluister 'The Butcher's Boy' hier

'The Butcher’s Boy' is een Amerikaanse folksong die werd samengesteld uit verschillende Britse ballades die in de 16e eeuw naar de VS werden geïmporteerd door Europese immigranten. De song werd een paar keer succesvol uitgebracht in de geschiedenis van de popmuziek. Zo heb je Buell Kazees opname uit de jaren ’20, die een hoogtepunt vormt in Harry Smith’s ‘Anthology of American Folk Music’, de versie van Joan Baez in de folk revival van de jaren ’60 én de bewerking van Sinéad O’Connor, die het nummer als soundtrack van de gelijknamige filmuitbracht. Nu is er dus de bewerking van The Golden Glows.

In 32 uiterst eenvoudige versregels vertelt ‘The Butcher’s Boy’ een tijdloos en universeel verhaal: een jong meisje komt erachter dat haar geliefde een ander heeft. Overmand door verdriet, pleegt ze zelfmoord op haar kamer. Haar vader vindt haar samen met een afscheidsbrief, ze vraagt om een witte duif op haar borst te leggen als symbool van haar eeuwige liefde.

Gesteund door virtuoze keys en een heerlijke groove, brengt The Golden Glows ‘The Butcher’s Boy’ vandaag helemaal naar de 21e eeuw. De donkere mannenstem en de twee gouden damesstemmen kruipen in de huid van de verschillende personages. De toon is liefelijk en melodieus. Maar schijn bedriegt, want onder het oppervlak van deze zacht kabbelende song en alle vocale pracht schuilt een aardedonker lied over dood en verlies. Dat contrast tussen licht en donker, hoopvol en melancholisch, typeert heel ‘The Songbook of Harry Smith, het nieuwe album van The Golden Glows.

The Golden Glows is een akoestisch trio dat straalt als een ondergaande zon. Hun warme driestemmigheid blaast nieuw leven in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende popavonturen.

Tijdens een lange concertresidentie in Ancienne Belgique namen de Glows het publiek mee op sleeptouw door de wondere wereld van 'The Anthology'. Logisch, want het Antwerpse trio verdiept zich al meer dan een decennium in obscure Americana uit de jaren ’20 en ’30. In trio vorm, met één gitaar en drie stemmen, raakten ze aan de essentie van de songs. De old school manier van optreden, met drie achter één grote microfoon, bracht een onvoorziene puurheid met zich mee.

UPCOMING SHOWS

  • 02.10.2019 - Rock Lobster Session (press release)
  • 10.10.2019 - CC Lier
  • 07.11.2019 - De Zwerver (Leffinge)
  • 15.11.2019 - CC Mechelen
  • 23.11.2019 - CC Het Getouw (Mol)
  • 29.11.2019 - Muziekcentrum Dranouter
  • 30.11.2019 - CC Ter Vesten (Beveren)
  • 12.12.2019 - CC Hasselt
  • 13.12.2019 - CC De Kern (Wilrijk)
  • 18.12.2019 - CC Het Bolwerk (Vilvoorde)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over