'Banks of The Ohio' is de tweede single van The Golden Glows' nieuwe studio-album. Na een fenomenale concertresidentie in Ancienne Belgiquerond ‘The Anthology of American Folk Music’ bracht deze folkband de bijbel van de Amerikaanse folk naar de 21e eeuw, met een nieuw album, genaamd 'The Songbook of Harry Smith', dat gereleased werd op 2 oktober 2019. Beluister 'Banks of The Ohio' hier

Banks of the Ohio’ is een Amerikaanse murder ballad uit de negentiende eeuw. De song is een absolute klassieker in het bluegrass genre, maar oogstte door de jaren heen ook veel succes in de pop. Onder meer Johnny Cash, Dolly Parton, Joan Baez en Olivia Newton John zetten hun stempel op het nummer. Nu is er dus de versie van The Golden Glows.

Willie, een jongeman, wandelt samen met zijn geliefde langs de oevers van de Ohio rivier. Als die zijn huwelijksaanzoek weigert, steekt hij haar neer in blinde woede en gooit haar lijk in de rivier. Thuisgekomen toont hij berouw over zijn vreselijke daad. De Glows houden zich aan de originele tekst, maar draaien de geslachten om. In deze versie van de ‘Banks of the Ohio’ wordt de misdaad gepleegd door een vrouw, hier vertolkt door Nel Ponsaers en Katleen Scheir.

Gesteund door virtuoze keys en onvoorspelbaar donderende drums, brengen The Golden Glows de ‘Banks of The Ohio’ helemaal naar de 21e eeuw. Twee gouden damesstemmen kruipen in de huid van het hoofdpersonage. De toon is bedrieglijk kalm. Maar onder het kabbelende oppervlak van de rivier, schuilt een pikdonker lied over jaloezie, moord en berouw. Het contrast tussen licht en donker, hoopvol en melancholisch, typeert de hele 'Songbook of Harry Smith', het nieuwste album van The Golden Glows.

The Golden Glows is een akoestisch trio dat straalt als een ondergaande zon. Hun warme driestemmigheid blaast nieuw leven in lang vervlogen melodieën. Met één gitaar en drie stemmen creëert de groep al meer dan een decennium verrassende popavonturen.

Tijdens een lange concertresidentie in Ancienne Belgique namen de Glows het publiek mee op sleeptouw door de wondere wereld van 'The Anthology'. Logisch, want het Antwerpse trio verdiept zich al meer dan een decennium in obscure Americana uit de jaren ’20 en ’30. In trio vorm, met één gitaar en drie stemmen, raakten ze aan de essentie van de songs. De old school manier van optreden, met drie achter één grote microfoon, bracht een onvoorziene puurheid met zich mee.

UPCOMING SHOWS

  • 18.12.2019 - CC Het Bolwerk (Vilvoorde)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over