Het paradepaardje van de buitenlandse fictie dit najaar bij Vitaya is The Fall, de internationaal bejubelde crimireeks in een regie van onze eigen Jakob Verbruggen (Code 37). The Fall is de speurtocht van de koele en onbevreesde detective Stella Gibson naar een seriemoordenaar. Zet je schrap voor een helse rit in vijf afleveringen, met Gillian Anderson, die in ieders geheugen gegrift staat als FBI-agente Dana Scully uit The X-Files, in de hoofdrol. The Fall start op donderdag 19 september 2013 met een dubbelaflevering. De fans hoeven daarna niet lang op hun honger te zitten, want het driedelige slot volgt al een week later, op donderdag 26 september.

Het verhaal
Stella Gibson is rechercheur bij de Londense Metropolitan Police Service. Ze wordt naar Belfast gestuurd om er haar tanden te zetten in een moordzaak. De lokale recherche is er op een muur gebotst en vindt geen nieuwe aanwijzingen meer. Uiteindelijk moet Stella langer blijven dan voorzien, wanneer de moordzaak complexer wordt dan initieel gedacht. Dankzij haar uitstekend speurwerk worden verschillende moordzaken aan elkaar gelinkt en wordt duidelijk dat er mogelijk een seriemoordenaar in het spel is. Die seriemoordenaar – Paul Spector, een therapeut, liefhebbende echtgenoot en vader van twee – wordt op fascinerende wijze neergezet door de Noord-Ierse acteur Jamie Dornan.

Gillian Anderson (Stella Gibson): “Het ongelofelijk kwaliteitsvolle scenario van The Fall heeft me over de streep getrokken om mee in de reeks te stappen. Op jonge leeftijd leer je als actrice dat het scenario altijd centraal staat en dat je daar altijd moet naar teruggrijpen. Voorwaarde is dan wel dat je er voldoende uit kan halen. Dit is de eerste keer in mijn carrière dat een script zo goed weergeeft wat er zich op de scène moet afspelen. Ook de intense samenwerking en het gevoel om echt deel uit te maken van een groot team, zal me bijblijven. Het verschil tussen Gillian Anderson en Stella Gibson is groot. Ik ben een watje en zou daarom verschrikkelijk slecht zijn in de job. Ook mijn geheugen zou me de das omdoen. Ik zou me niet eens de naam van de seriemoordenaar kunnen herinneren… (lacht).”

Jakob Verbruggen, regisseur: “Het verhaal van The Fall is enorm intrigerend. Het gaat niet enkel om de zoektocht naar een moordenaar, we leren hem ook beter kennen. Niets aan zijn uiterlijk verraadt tot welke daden hij in staat is. Hij gedraagt zich als ‘one of us’, maar kan het niet laten om gruwelijke misdaden te plegen. De sterkte van het verhaal zit ‘m natuurlijk ook in de twee hoofdpersonages die, als we hen van naderbij bekijken, niet zo veel van elkaar verschillen. Het is goed vs. slecht, maar wat is goed en wat is slecht?”

Aflevering 1 – Dark Descent
Stella Gibson, rechercheur bij de Londense Metropolitan Police Service, wordt naar Belfast gestuurd om het onderzoek naar de moord op Alice Monroe te heropenen. De lokale recherche is er op een muur gebotst en vindt geen nieuwe aanwijzingen meer. De moordzaak blijkt complexer te zijn dan eerst gedacht, maar Stella denkt verschillende moordzaken aan elkaar te kunnen linken. Dat zou betekenen dat er een seriemoordenaar aan het werk is, die niet rust vooraleer hij nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Wat Gibson niet weet is dat die seriemoordenaar, therapeut Paul Spector, ondertussen zijn pijlen heeft gericht op de knappe Sarah Kay...

Aflevering 2 – Darkness Visible
Gibsons voorspelling en grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer Paul Spector het aantal slachtoffers opdrijft. Marion Kay treft het levenloze lichaam van haar zus Sarah aan en alarmeert de hulpdiensten. Patrouilleagente Ferrington, die vlak voor de moord nog bij het slachtoffer langsging, voelt zich tekortgeschoten en heeft het moeilijk met de zaak. Gibson wil dat Burns het dossier volledig aan haar overlaat. Katie - de 15-jarige babysit van de Spectors – klopt ’s avonds onverwacht bij het gezin aan en ontdekt de haarlok van Sarah Kay in de lade van Paul...

Volgende XL-afspraak met The Fall op donderdag 26 september 2013 om 21.05 bij Vitaya.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: