Pascal Liagre

@ The Ancienne Belgique

Gisteravond stonden niemand minder dan The Chainsmokers in de Ancienne Belgique. The Chainsmokers, ofte Alex Pall en Drew Taggart, zijn uitgegroeid tot het hotste artist/producer duo van het moment. Met een divers repertoire, originele nummers en een herkenbare elektronische sound bestormen ze wereldwijd de hitlijsten. De grote doorbraak kwam er in 2015 met muzikale ommezwaai “Roses”, goed voor een top 5 in de iTunes charts en meer dan 208 miljoen YouTube views. Opvolgers “Don’t Let Me Down” ft. Daya en “Closer” ft. Halsey geven het laatste duwtje richting absolute top. The Chainsmokers werden intussen wereldwijd meer dan 1,5 miljard keer gestreamd en werden in 2016 genomineerd voor twee Billboard Music Awards, twee Teen Choice Awards en twee MTV Video Music Awards. Maurits Liagre was gisteren in de AB om live verslag te doen van hun eerste indoor concert in België.

Tweeduizend vijfhonderd mensen in een uitverkochte AB laten springen, klappen en dansen, was geen moeilijke klus voor de jongens van The Chainsmokers. Nog voor ze een eerste langspeler uit hebben, mocht het Amerikaanse duo reeds de affiche sieren van de allergrootste festivals ter wereld. SXSW, Ultra, Coachella en Tomorrowland, om er maar enkele te noemen. Ondanks de vele hits die ze in het afgelopen anderhalf jaar hebben gescoord in België, was één ding duidelijk: ze waren klaar voor een stomend feestje.

En dat feestje bouwden ze, maar ook de stoom was duidelijk aanwezig!

De avond was een leuke mengeling van eigen hits en remixes. De ervaring van het duo met een groot publiek blijkt uit het gemak waarmee ze het publiek mee krijgen. Er wordt luid meegezongen met de hits van het duo zelf én met nummers als ‘City of Angels’ van de Red Hot Chili Peppers en ‘Ride’ van Twenty One Pilots, die ook de setlist passeren. Langzaam zie je steeds meer en meer concertgangers op schouders van vrienden klimmen en de handen in de lucht gooien. The Chainsmokers creëren een sfeer waarin iedereen meegaat.

De hits 'Paris' en 'Closer' klinken best aardig, maar verder hoor je slechts of weinig de bandleden zingen. Er is wel één krachtige verklaring in ‘Closer’: “We ain’t ever getting older.” Op het einde van het nummer wordt het meermaals herhaald en meegezongen door iedereen als een spirituele mantra. De Chainsmokers leggen alleszins de nadruk vooral op eeuwige jeugd en hun YOLO-sentiment. ‘You Only Live Once’.

Maar de show was af, met alles erop en eraan. Als bezoeker van “The Chainsmokers” kon je rekenen op rook- of stoomkanonnen, héél veel spots in alle kleuren van de regenboog en prachtige videomontages.

En als dan onder het genot van Coldplay's 'Yellow' de lampjes van iedere telefoon in de zaal aangaat op vraag van het duo, wordt het even magisch. Al veel te snel doven de lampjes en verdwijnt de magie. De concertgangers zijn nog lang niet uitgefeest, maar de hitsingel ‘Don’t Let Me Down’ bracht een perfect einde aan het concert in de AB.

Het was een fijn concert, in ieder geval krachtig voor jong en oud. We gingen buiten met het gevoel “We ain’t ever getting older.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
The Chainsmokers
Datum: 
21 februari 2017
Locatie: 
Ancienne Belgique
Meer over