Met niet minder dan zes nieuwe voorstellingen in de maak, wordt seizoen '20-'21 een liefdesverklaring aan de creativiteit, inspiratie en verwondering; een omarming van de fragiliteit en onvoorspelbaarheid van deze tijden. We Insist!

6 x nieuw in '20-'21:

1. A Separation

A Separation is een voorstelling van Scarlet Tummers, gespeeld door Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Btissame Bourrich en Mokhallad Rasem, onder de vleugels van tg STAN in coproductie met d e t h e a t e r m a k e r. De voorstelling heeft als belangrijkste uitgangspunt de Iraanse film 'A Separation' van Asghar Farhadi die in 2011 onder andere met een Oscar, Gouden Beer, César en Golden Globe werd bekroond.

Première op 18 september 2020, Love at first sight, Antwerpen

2. Poquelin II

De voorziene première op het openluchtfestival Les Nuits de Fourvières werd omwille van corona uitgesteld naar juli 2021. Hierdoor zal de Franstalige versie van Poquelin II met Stijn Van Opstal, Bert Haelvoet, Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Els Dottermans, Willy Thomas en Frank Vercruyssen voor het eerst in Théâtre Garonne in Toulouse te zien zijn op 1 oktober 2020.

3. Dans voor actrice (Jolente De Keersmaeker)

Voor deze voorstelling vroeg choreograaf Jérôme Bel aan actrice Jolente de Keersmaeker niet zoals gewoonlijk om rollen uit het theaterrepertoire te spelen, maar stukken uit de moderne dans. Jérôme Bel is er namelijk van overtuigd dat bepaalde 21ste-eeuwse choreografieën even veelzeggend en belangrijk zijn als de meest betekenisvolle theaterteksten.

Première op 20 januari 2021 in Campo, Gent.

4. Rambuku

Na 'Slaap kindje slaap' (in 'wat/nu') en 'Eg er vinden, Ik ben de wind' kiest STAN voor de derde keer een stuk uit het oeuvre van de Noorse toneelauteur Jon Fosse. Omwille van zijn taal, die ritmisch, muzikaal, poëtisch en filosofisch is, een taal tussen die van Thomas Bernhard en Samuel Beckett, een taal die het afwezige zichtbaar maakt, die het verdriet, het isolement, de eenzaamheid, de angst, de liefde, het hele leven probeert te vatten in een grote beklijvende en verstilde eenvoud.
Première op 10 maart 2021 in Théâtre Garonne, Toulouse.

5. La part d'Ophélie

Georgia Scalliet (bij STAN al eerder te zien in 'Après la répétition') verdiept zich in het personage van Ophelia, dochter van Polonius en zus van Laërtes in 'Hamlet', het archetype van de tragische heldin. De verschillende stemmen van Ophelia doorheen de literatuur - van Shakespeare tot Heiner Müller - verkennend, bevraagt ze de mannelijke visies op deze vrouwelijke muze en mythe.

Première op 20 maart 2021 in Théâtre dans les Vignes, Couffoulens.

6. Via Bérénice

Met Via Bérénice nodigt Frank Vercruyssen, als ceremoniemeester, samen met twee jonge acteurs, toeschouwers uit om de – in Frankrijk – overbekende tirades uit de tragedie van Racine na te spelen. Beroepsacteurs en amateurs kunnen zich, samen en zonder onderscheid, overleveren aan het spelplezier en zo ongemerkt onze opvatting veranderen over wat een theatervoorstelling eigenlijk is.

Première op 4 juni 2021 in Théâtre de la Bastille, Parijs.

Ontdek het volledige seizoen op www.stan.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over