Someone is het project van de Nederlands/Britse muzikant, producer en beeldend kunstenares Tessa Rose Jackson. Ze presenteert haar abstracte visuals en psychedelische popmuziek op het podium met een geluid zo licht als Air, zo fragiel als Feist, zo diep als Nick Drake en zo psychedelisch als Tampe Impala.

Strange World is de eerste single van Someone’s nieuwe, cineastische album Shapeshifter (releasedatum eind 2021), een intieme en meeslepende ervaring vol diepere lagen, waar je uiteindelijk opgewekter van terugkeert. Geschreven tijdens de lockdown beschrijft Strange World het onwerkelijke gevoel van een leven dat op pauze staat.

Strange World schept een dromerige wereld als eerste single van het album en verkent het verlammende besef dat we het leven niet kunnen controleren, of de uikomst ervan kunnen voorspellen. Het begon met een simpele basmelodie met een melancholische toon die doet denken aan het verdriet van een verloren tijd, waarna het lied zich ontwikkelde tot een bitterzoet escapisme van dagdromen waar de veiligheid van nostalgie contrasteert met onze onzekere toekomst. In Someone’s eigen woorden:

“Ik bleef het lied maar spelen en in mijn gedachten vormde zich langzaam een beeld van een groot, uitgestrekt strand. Leeg op één iemand na. Dit was haar plek, waar ze altijd naar terugkeerde. Maar het is niet de echte wereld. Het lied gaat over terugkeren naar oude, warme herinnering. En alhoewel je elke keer weer warm onthaald wordt komt je er gaandeweg achter dat hoe vaker je terugkeert naar deze herinnering, hoe meer je beseft dat de dingen veranderen. Het begint symbool te staan voor het feit dat niets hetzelfde blijft, ook jij niet.”

De videoclip van Strange World werd tijdens de lockdown geschoten in Londen door regisseur David Spearing, samen met Someone die via een video-verbinding op de set aanwezig was. Geïnspireerd door hun gedeelde liefde voor musicals, gebruikten zij dans als middel om uiting te geven aan het gevoel van isolatie in deze tijd. Zoals Someone zegt: “Het idee was om een videoclip te maken over een jonge vrouw die haar fantasie gebruikt om magie op te wekken in de wereld om haar heen, in een omgeving die anders heel snel verlammend zou kunnen worden.”

Strange World is een visuele en auditieve verkenning van de eigenschap van het menselijk brein om te kunnen fantaseren en zichzelf weg te dromen uit het sombere heden. Uiteindelijk gaat het over het belang van “postief en speels blijven”.

Tessa Rose Jackson brengt sinds 2017 muziek en beeldende kunst uit onder de naam Someone. Haar meest recente werk is Orbit II (2020), dat werd uitgebracht door [PIAS] NL. Hierop combineerde zij haar vorige EP’s – Chain Reaction (2018) en Orbit (2019) – met vier nieuwe songs. Orbit II werd voorzien van zeventiger-jaren, geometrische science-fiction en “fantasie opwekkende” kunst, gemaakt door Someone zelf. Deze kunst werd ontworpen in combinatie met een Augmented Reality-app die de kunstwerken tot leven bracht op het scherm. Eerder bracht Someone ook de Airspace EP (2019) uit, een verzameling covers van Air, opnieuw gearrangeerd voor akoestische instrumenten.

Strange World is geschreven, opgenomen en geproduceerd door Someone in haar thuisstudio in Amsterdam. Het wordt uitgebracht als Digital Single op 7 Mei. Het album Shapeshifter zal in het najaar van 2021 worden uitgebracht.

Check de single HIER.
Bekijk de video HIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over