"Ik weet dat dit geld haram is."

Vorige week zagen Zuhal, Veroniek en Bert met eigen ogen dat de zogenaamde veilige opvang in eigen regio niet is wat we in Europa graag denken dat het is. En ook in Dadaab ontdekte Martin samen met Jean-Marie, Margriet en Ish hoe uitzichtloos de toekomst is in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Morgen reizen Zuhal, Veroniek en Bert naar Istanbul. De reusachtige Turkse stad ligt letterlijk op de scheiding tussen Europa en Azië. Dat maakt deze plek bijzonder geliefd voor mensensmokkelaars én vluchtelingen die Europa willen bereiken. Veroniek, Bert en Zuhal hebben via onze tolk Amira gevonden, een vrouw die met haar zoontje van 8 maanden diezelfde nacht de oversteek naar Europa gaat maken. Eén kleine rugzak en twee zwemvesten. Dat is alles wat ze meeneemt, op haar reis naar een nieuwe toekomst…

En als de avond valt over Istanbul komt de smokkel-business er tot leven. Bert heeft die nacht een uitzonderlijke ontmoeting met een mensensmokkelaar, een Syriër die vier families moet onderhouden. “Ik weet dat dit geld haram, slecht is.” Hij bevestigt ook de maffieuze praktijken; “De grote bazen hebben mannetjes die voor hen op de stranden staan. En wij betalen aan hen. De hele zee is in handen van één persoon. En bestaat er een maffia die geen banden heeft met de politiek?”

Open en bloot wordt op het Aksarayplein een bloeiende smokkelhandel bedreven. In tal van winkels worden zwemvesten te koop aangeboden, meestal van bedenkelijke kwaliteit…En meestal door mensen van een bedenkelijk allooi, die liever geen camera’s zien.

Veel van de vluchtelingen op het Aksarayplein zijn Syriërs. Ze hebben allemaal een lange reis achter de rug, waarvoor ze al veel betaald hebben. En hier begint het dan opnieuw: een smokkelaar benaderen, betalen en wachten tot ze kunnen vertrekken naar de kust, om daar op een bootje gezet te worden.

En zo komen Martin en zijn reisgenoten weer bij de kernvragen van hun reis. Wie is een oorlogsvluchteling en wie niet? Wie heeft recht op onze hulp? Is het genoeg om veilig te zijn, of hebben deze mensen die vaak al alles verloren hebben, ook het recht om door te reizen naar een plek waar ze een toekomst kunnen uitbouwen?

Terug naar eigen land, donderdag 17 maart om 20.35 op VIER.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: