In de tweede reeks van het avontuurlijke reisprogramma Ten Oorlog trekken Arnout, Jonas en Mik opnieuw door Europa: zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog volgen de drie vrienden deze keer geen frontlijn, maar wel het spoor van twee legendarische generaals van de Amerikaanse en Sovjet-troepen. Eerst volgen ze generaal Bradley en zijn Amerikaanse soldaten vanuit Londen. Langs de stranden van Normandië en de slagvelden rond Bastogne gaat het richting Duitsland. Vanuit het oosten herbeleven ze zeventig jaar na datum de helletocht die generaal Zhukov met zijn Sovjetsoldaten tot in Berlijn bracht.

Ten oorlog wordt vanaf maandag 26 oktober uitgezonden op Eén. Ook bij de tweede reeks van Ten oorlog komt er een boek. Ten oorlog. Herbeleef de bevrijding van Europa tijdens WOII verschijnt op woensdag 14 oktober bij Uitgeverij Manteau.

In de tv-reeks praten Arnout, Jonas en Mik onderweg met mensen die ze toevallig tegenkomen en brengen grote en kleine verhalen uit de oorlogsperiode weer tot leven. Dit keer niet door een herdenkingspaaltje achter te laten op symbolische plekken, maar omgekeerd: ze nemen een stukje grond mee in blikken potjes, die ze vanuit Berlijn opsturen naar de nabestaanden. Zo krijgt de familie zeventig jaar na datum een onbetaalbaar aandenken aan hun oorlogshelden.

De laatste levende getuigen

Op hun route komen Arnout, Jonas en Mik langs plekken die in ons collectieve geheugen gegrift staan, en ontmoeten ze mensen die alles vanop de eerste rij meegemaakt hebben. Net daar ligt het verschil met de eerste reeks van Ten oorlog: de plekken en de verhalen uit Wereldoorlog II smeulen nog na. Waar Wereldoorlog I intussen een ver verhaal van lang overleden voorouders is, is de tweede reeks van Ten oorlog een avontuurlijke reis op een uniek moment in de geschiedenis: het punt waarop de laatste levende getuigen hun verhaal nog zelf kunnen vertellen.

Online

De surfer die zelf een stuk van de route van Arnout, Mik en Jonas wil afleggen, kan vanaf 26 oktober terecht op de website van het programma: www.een.be/tenoorlog. Daar staat per aflevering heel wat extra informatie bij de route, zowel historisch als toeristisch. Op de site is het ook mogelijk om de hoogtepunten uit de afleveringen opnieuw te bekijken, alsook heel wat extra exclusief beeldmateriaal.

Ten oorlog: op maandag om 20.40 u. vanaf 26 oktober op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over