Vanavond staat de wereld even stil bij de ziekte waaraan miljoenen mensen van alle nationaliteiten lijden en waaraan elke minuut een kind sterft: malaria. Ook Vitaya brengt de ziekte naar aanleiding van de World Malaria Day onder de aandacht, en wel met de televisiepremière van de op waargebeurde feiten gebaseerde dramafilm Mary & Martha.

Hilary Swank en Brenda Blethyn zijn Mary en Martha: twee vrouwen die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. De ene is Amerikaanse, de andere Brits. Toch is er één gebeurtenis uit hun leven die de vrouwen bindt: het feit dat ze allebei hun zoon verliezen aan de gevolgen van malaria. Het noodlot brengt Mary en Martha samen.

Scenarist Richard Curtis – die ook al de scenario’s voor o.m. Blackadder, Four Weddings and a Funeral en Notting Hill schreef en de regie van Love Actually voor zijn rekening nam – wil met Mary en Martha meer aandacht vragen voor de nog steeds dodelijke ziekte malaria. Hij liet zich inspireren door het verhaal van Jo Yirell, die in 2006 haar zoon Harry verloor aan de gevolgen van malaria. De regie van Mary & Martha is in handen van Phillip Noyce, die ook al Salt, Catch a Fire en The Bone Collector regisseerde.

Het verhaal
De Amerikaanse Mary en de Britse Martha hebben maar weinig met elkaar gemeen, behalve dan het feit dat hun zonen overleden zijn aan de gevolgen van malaria. George, de jonge zoon van Mary, liep de ziekte op in Afrika. Martha's zoon Ben werd besmet toen hij als vrijwilliger in een weeshuis in Mozambique aan de slag was. Mary besluit in haar eentje een campagne op te starten die het bewustzijn over de ziekte vergroot, Martha biedt zichzelf ondertussen als vrijwilligster aan in hetzelfde weeshuis als haar zoon Ben. De twee vrouwen vinden elkaar in hun onverwerkte verdriet en bundelen hun krachten om het verschil te kunnen maken...

Mary & Martha vanavond om 21.05 op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: