Van 6 tot 14 juli vinden de San Fermin-feesten plaats in Pamplona, in het noorden van Spanje. Hoogtepunt van de feesten zijn de intussen wereldberoemde ‘encierro’ of stierenlopen, waarvoor elk jaar honderdduizenden toeristen afzakken naar de Spaanse stad. Elke ochtend om 8 uur stipt lopen duizenden waaghalzen door de smalle straten van Pamplona, achterna gezeten door een kudde wilde stieren. “De opwinding… Dat moment van pure doodsangst naar complete extase, in een paar seconden. Iets doen wat je nergens anders kan. Daar gaat het om!” vertelt stierenloper Rick Musica.

De stierenlopen zijn een eeuwenoude traditie. De stieren zelf worden speciaal gekweekt voor de San Fermin-feesten. Het zijn kolossen van gemakkelijk 600 kilo, met vlijmscherpe horens. “Wanneer ik de stieren zie, ben ik niet nerveus, ik ben niet bang, ik voel geen angst. Ik denk na, want dat is wat je moet doen, nadenken”, vertelt de Amerikaanse toerist Larry Bercher.

Maar nadenken of niet, wie op de horens genomen wordt mag blij zijn dat hij het nog kan navertellen. Want elk jaar vallen er gemiddeld 200 à 300 gewonden. De Spanjaard Julen Medina ontsnapte zo aan de dood, toen hij opgeschept werd door een ‘toro’.“Mijn wonden waren 25 centimeter diep. Maar een stier zal mij nooit dwingen om te stoppen met het stierenrennen. Het is magisch.”

De stierenlopen van Pamplona, één van de gevaarlijkste en meest spectaculaire tradities ter wereld, morgen in Telefacts Zomer om 21.45 bij VTM.

De stierenlopers van Pamplona dinsdag 9 juli 2013 in Telefacts Zomer om 21.45 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: