In Claridge’s, een vijfsterrenhotel in het hart van Londen, betaal je voor de duurste kamer meer dan achtduizend euro. Een fortuin voor de doorsnee mens, een aannemelijk bedrag voor het rijke cliënteel van Claridge’s. “Ik geef veel geld uit, ja. Maar als je dit soort van bedragen uitgeeft, dan wil je er ook voor in de watten gelegd worden. Dat doen ze hier”, vertelt actrice Joan Collins. Voor het eerst in het 115-jarige bestaan van het wereldwijd gerespecteerde hotel, wordt een jaar lang een cameraploeg toegelaten. Het resultaat is een verrassende kijk achter de schermen van een luxueus hotel.

In de lobby van Claridge’s hangt een kristallen luchter van 800.000 euro die elke avond wordt gepoetst. “Ik doe dat met een bang hart. Dit breekt makkelijk, en je kan dat niet zomaar vervangen natuurlijk.” Alles in het hotel wordt gedaan met een obsessieve precisie. “Ik ruik stof. En ik ruik ook dat de bloemen in deze kamer zowat dood zijn. Die moeten weg.” Anne Barnes, regeert met ijzeren hand over de schoonmaakploeg. Het contrast tussen wie in Claridge’s werkt en wie er slaapt, kan niet groter zijn. “Gisteren stond deze kamer echt vol met bagage. Hier stonden allemaal winkelzakjes met pas gekochte spullen van de allerduurste merken. Soms vinden we geld als de klant al heeft uitgecheckt, en dan mogen we het houden als het niet wordt opgeëist. Zo had een meisje onlangs 2000 euro gevonden en ze heeft dat gekregen” , vertelt een schoonmaakster.

Wekelijks komen in Claridge’s beroemde gasten. Zo arriveert tijdens de filmopnames de keizer van Japan met zijn echtgenote. Zestig man extra personeel wordt opgetrommeld en klaargestoomd door algemeen manager Thomas Kochs: “Denk eraan om netjes te buigen en een erehaag te vormen.” Alles wordt tot in de puntjes voorbereid, en toch loopt er tijdens het hoog bezoek iets fout…

Het eerste deel van deze tweedelige documentaire over Claridge’s ontdek je nu dinsdag 6 augustus in Telefacts Zomer om 21.45 bij VTM.

Deel 1: Claridge’s, achter de schermen van een super deluxe-hotel dinsdag 6 augustus 2013 in Telefacts Zomer om 21.45 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: