Omkoping, het vervalsen van matchen, bergen zwart geld. Het Belgisch voetbal daverde de jongste week op zijn grondvesten met huiszoekingen, arrestaties en ondervragingen. Maar niet alleen bij ons is er een probleem met de geloofwaardigheid van de sport. Birgit Van Mol brengt in Telefacts een reportage over het manipuleren van voetbalwedstrijden in Azië. Daar zijn het vaak ambtenaren én eigenaars van clubs die er samen voor zorgen dat de afloop van een match al bekend is voor het eerste fluitsignaal is gegeven.

De reportage volgt de Britse voetbalcoach Simon McMenemy. Hij begeleidde een tijd het nationale elftal van de Filipijnen, en werd dan gevraagd om een Indonesische ploeg hogerop te helpen in de ranking. Na een eerste cultuurshock wordt hem al snel duidelijk dat het beste team niet noodzakelijk wint. Fixers houden de competitie in een ijzeren greep, en zolang veel spelers echt niet veel verdienen, blijven ze heel gevoelig voor steekpenningen. Trainers die te veel vragen stellen, worden gewoon door de eigenaars van de teams ontslagen.

In de reportage wordt duidelijk aangetoond hoe spelers specifieke instructies krijgen over hoe ze moeten reageren. Verborgen camera’s filmen een gesprek voor de match waarin de doelman instructies krijgt hoe hij moet reageren. En wat er vooraf is afgesproken, gebeurt ook tijdens de match. De frustratie van trainer Simon McMenemy groeit als blijkt dat de corruptie die het Indonesische voetbal teistert, stilaan op elk voetbalveld in de regio woekert.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over