Medische hulpmiddelen zoals knieprotheses, pacemakers en andere dingen die in het lichaam worden ingeplant, worden vaak voldoende getest voor ze op de markt komen. Telefacts onderzoekt wat de gevolgen daarvan zijn voor de patiënt. Zijn wij proefpersonen voor medische hulpmiddelen? Dergelijke middelen krijgen gewoon een keuringscertificaat en komen dan meteen op de markt. Telefacts doet zelf de test. Lukt het om een gewoon mandarijnennet te laten goedkeuren als medisch implantaat?

“Ik dacht dat het met mijn heupprothese net zo was als met medicijnen. Dat daar jaren onderzoek aan voorafgaat, vooraleer ze dat mogen inbrengen in je lichaam. Dat het niet eerder op de markt zou komen.” Johan Bolckmans liet een metaal-op-metaal heupprothese inplanten. Volgens artsen was het de crème de la crème van de heupprotheses. “Achteraf bleek dat ik veel te hoge waarden van kobalt en chroom in mijn bloed had. Mijn bloed zat vol metaaldeeltjes, en die heup moest er uit.” Dit type heupprothese is intussen van de markt, omdat het bij teveel mensen voor problemen zorgde. Het is maar één voorbeeld van de vele medische hulpmiddelen die de markt halen, maar even later weer verdwijnen omdat ze slecht blijken te zijn. Of niet verdwijnen, en schade blijven aanrichten.

Moeten medische hulpmiddelen dan niet strenger worden gereglementeerd? Mattias Neyt werkt als gezondheidseconoom voor het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg. Hun advies is duidelijk, alles moet inderdaad veel strenger. Mattias Neyt: “Eigenlijk is het heel belangrijk om de hoofdzaak, namelijk -is het nu beter voor de patiënt en is de veiligheid gegarandeerd-, om dat te beantwoorden vooraleer de zaken wijd verspreid worden op de markt.” Ook professor Steven Weyers is die mening toegedaan. Hij is gynaecoloog in het UZGent en ziet geregeld vrouwen die een bekkenbodemmatje lieten plaatsen, maar daar veel problemen mee hebben. “De vrouwen die wij zien, zijn vrouwen met chronische pijnen. Pijn bij het zitten, fietsen. Als je de problemen ziet die er zijn met sommige producten, dan is beter onderzoek noodzakelijk alvorens medische hulpmiddelen gecommercialiseerd worden.” Ook Carina en Dora lieten zo een bekkenbodemmatje plaatsen. Sindsdien hebben ze allebei chronische pijn. “Wij vragen, in naam van alle 590 vrouwen die pijnpatiënt zijn geworden door die matjes, doet iets. Die producten moeten strenger gecontroleerd worden.”

Nochtans kan in Europa iets pas op de markt komen na een kwaliteitscontrole. Het zogeheten CE-label vind je op alles terug. Op speelgoed en elektrische apparaten, maar evenzeer op medische hulpmiddelen. Vraag is: Hoe makkelijk is het om zo een CE-label te krijgen? Telefacts doet de test en probeert een CE-label te krijgen voor een mandarijnennetje. Niet om mandarijnen in te verpakken, maar om in te brengen in het lichaam van vrouwen met een verzakking. Het resultaat is ronduit onthutsend.

Telefacts: medische hulpmiddelen: u en ik als proefpersoon dinsdag 20 januari 2015 om 21.40 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over