Enkele maanden geleden vocht Walter Claes met succes zijn snelheidsboete aan omdat er een vangrail in de buurt stond. Die kon de straling van de flitscamera hebben weerkaatst zodat de resultaten van de meting mogelijk vervormd waren. De rechter gaf hem gelijk en sprak hem vrij. Walter Claes kent alles van snelheidscontroles, want als politieman heeft hij zelf jarenlang flitstoestellen bemand.

Betekent deze uitspraak dan dat snelheidscamera’s niet betrouwbaar zijn? “Dat is niet zo”, zegt Alex De Grave van de lokale politie Gent die elk jaar 80.000 snelheidsboetes uitschrijft. Amper 6 procent van alle vaststellingen wordt geannuleerd omdat de nummerplaat niet leesbaar is of omdat de agenten zelf twijfelen aan de juistheid van de metingen. De Graeve: “Met oudere toestellen zou een vangrail een rol kunnen spelen, al is de kans klein. Om discussie te vermijden, maken we gebruik van lasertechnologie. De nieuwste mobiele flitspalen maken vier foto’s, twee vooraan en twee achteraan. “Dat maakt het onmogelijk om aan een boete te ontsnappen”, zegt Carl Schwenke van leverancier Securoad.

Cold case Kristin De Scheirder
Bijna 20 jaar na de verdwijning van Kristin De Scheirder doet het gerecht een ultieme oproep tot getuigen, anders dreigt het dossier voorgoed te verjaren. De kersverse moeder van 25 verdween op 4 mei 1993. Speurders vermoeden dat ze thuis is vermoord en dat de dader(s) haar lichaam ergens hebben gedumpt. Tal van zoekacties bleven zonder resultaat. Tot grote vertwijfeling van haar moeder Lisette: “Voor ik sterf zou ik toch tenminste willen weten wat er met mijn kind gebeurd is. Als ik dus nog iets mag hopen, dan is dat zij gevonden wordt zodat ik haar een menswaardige begrafenis kan geven en zodat ik nog iets heb om naartoe te gaan, wat ik nu dus niet heb.”

Telefacts vanavond om 22.30 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: