Vorig jaar werden in ons land 156.643 nieuwe honden geregistreerd. Ongeveer 15% daarvan komt uit Oost-Europese kwekerijen. Hoewel de wetgeving rond dierenwelzijn en handel in gezelschapsdieren zeer streng is in ons land, worden er nog altijd illegaal pups verhandeld, en dat op grote schaal. “Er zijn mensen die honden invoeren waar het mogelijk is om een Nederlands, een Belgisch of een Frans paspoort te krijgen. Alles kan. Deze dieren komen dan in dierenwinkels terecht en worden verkocht”, zegt Luk Vangheluwe, de ondervoorzitter van de Orde der Dierenartsen.

Elke hond die het land binnenkomt moet een paspoort hebben en gechipt zijn. Maar in de praktijk wordt ermee gesjoemeld dat het een lieve lust is.

Telefacts gaat undercover naar een hondenkweker die jaarlijks honderden puppy’s importeert. “Sommigen hebben een paspoort en zijn gechipt, maar anderen nog niet. U zegt maar welk paspoort u wil en ik zorg ervoor”, vertelt de man nietsvermoedend. “Met of zonder btw, aan u de keuze.”

“Transporten van 300 pups zijn niet abnormaal en binnen de 24 uur is alles weg en niemand zal er ooit van geweten hebben”, zegt een hobbykweker die het reilen en zeilen van de illegale hondenhandel kent. “Het gebeurt echt op extreem grote schaal. Alleen al in België zijn er minstens 10 spilfiguren die daar voortdurend mee bezig zijn."

De spilfiguren zijn gekend, sommigen zijn al eerder geschorst en toch verhandelen ze nog steeds honden. De Orde der Dierenartsen vindt dat de overheid schromelijk tekort schiet. “Wat baat een deftige wetgeving als het controlebeleid compleet faalt?”

Volgens diensthoofd Dierenwelzijn Eric Van Tilburgh is de controle wel degelijk streng genoeg, maar is het per definitie enorm moeilijk om illegale transporten op te sporen. “Onze inspecteurs hebben meer dan genoeg werk met de dierenwelzijnsproblemen die er zo al zijn, laat staan dat ze in de struiken gaan liggen om illegale transporten te gaan opwachten.”

Of zoals de gewiekste hondenhandelaar zelf opmerkt op de vraag van onze reporter of hij niet vreest voor controles: “Och meiske, normaal niet. Nooit.”

De hiphopbendes van Oostende
Juli 2011. Op de hoek van een café in het centrum van Torhout, springen een aantal mannen uit de laadbak van een pick-up truck. Er ontstaat een steekpartij waarbij 1 dode valt en 2 anderen zwaargewond raken. De daders blijken lid te zijn van RAW13, een hiphopbende uit Oostende. De raid in Torhout is het drieste eindpunt van de jarenlange rivaliteit tussen twee Oostendse rappersgroepen.

“Die van RAW13 stellen niks voor”, zegt Steve De Coster. Hij is de leider van de Gaul Disciples, de rivaal. “Op het Wapenplein hier gebeuren zotte dingen. Er werd al geschoten met rubberkogels. Vroeger droeg ik ook een wapen om mezelf te beschermen”, aldus Steve.

Robin Van Bossuyt wuift het weg: “De Gauls zijn een lachertje. Wie lid wilde worden bij RAW13 moest sparren, boksen tegen één van de leden. Als je overeind bleef, was je erbij. Maar er zijn er veel afgedropen”.

In Telefacts getuigen een aantal bendeleden van De Gaul Disciples en RAW13 openlijk voor de camera over het onderlinge geweld, de steekpartij in Torhout en hoe ze nu hun agressie proberen te kanaliseren via rapmuziek.

Telefacts dinsdag 21 mei 2013 in Telefacts om 21.35 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: