Telefacts heeft op dinsdag 29 oktober 2013 uitgebreid aandacht voor armoede, die steeds meer verstopt zit achter doodgewone gevels. In de tweede reportage doet Kevin zijn verhaal. Hij belandde zes jaar geleden onschuldig in de cel en wacht nog steeds op een schadevergoeding.

De hardwerkende Vlaming wordt steeds armer

Armoede is geen probleem meer van enkel de vierde wereld. Ook de modale, hardwerkende Vlaming krijgt het steeds moeilijker om de rekeningen op tijd te betalen. Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen mensen in geldproblemen. Telefacts en iVox deden een onderzoek: bijna één op drie kan op het einde van de maand niéts opzij zetten. En extraatjes worden steeds moeilijker. Zelfs op de hobby’s van de kinderen wordt door een kwart bespaard. En daardoor dreigt sociale uitsluiting.

Armoede zit steeds meer verstopt achter doodgewone gevels. Maar binnen in huis wordt er gerekend en geteld. We kopen massaal huismerken in de supermarkt en 30 % van de ondervraagden koopt geen luxevoeding, simpelweg omdat het te duur is. Maar nog pijnlijker is de dreigende sociale uitsluiting. Een kwart van de mensen geeft toe te besparen op de hobby’s van de kinderen. En evenveel mensen zeggen geen geld te hebben voor af en toe een restaurantbezoek. Zelfs op doktersbezoeken wordt er bespaard.

Dinsdagavond doen hardwerkende Vlamingen hun eerlijke verhaal in Telefacts. Hoe zijn ze van hun onbezorgde leven in de problemen of zelfs in armoede zijn beland.

Onschuldig in de cel

Op 30 november 2007 wordt de vader van Kevin Huypens vermoord vlakbij zijn garage in Schilde. Een paar dagen later wordt de jongen van achttien uit bed gelicht: hij is verdachte nummer één en verdwijnt voor 8 maanden achter de tralies. Pas wanneer een Duitser als de echte moordenaar wordt ontmaskerd, komt Kevin vrij. Hij wacht nog steeds op een schadevergoeding.

In Telefacts doet Kevin zijn verhaal. “We zijn nu bijna 6 jaar verder en ik heb nog altijd geen schadevergoeding ontvangen”, zegt hij. “Ook geen excuses. Niets. Dus ja. Het vreet ook echt aan mij. Ik denk dat dat normaal is.” Kevin kan het moeilijk afsluiten. “Ik denk ook niet dat dat ooit zal gebeuren. Het is een stuk van mijn leven geworden.” Ook rechter Jan Beirens zat een tijd in de gevangenis en doet zijn verhaal.

Ons land moet elk jaar tussen 300.000 en 600.000 euro aan schadevergoedingen uitkeren. Wat is de impact van een gerechtelijke dwaling op iemands leven? Telefacts brengt de antwoorden.

Telefacts: dinsdag 29 oktober 2013 in Telefacts om 21.35 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over