“You know we are here also for you, for the girls”, zegt één van de rechercheurs tegen een Litouwse prostituee. Ze moet lachen. Ze weet het. De rechercheur vraagt hoe ze dat weet. “You say it all the time”, zegt ze.

Bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie staat hoog op de politieke agenda in Nederland, maar de vele regels maken het voor de zedenpolitie moeilijk om daders achter de tralies te krijgen.

De zedenpolitie van Den Haag heeft daarom een bijzondere aanpak ontwikkeld. In plaats van de slachtoffers te overtuigen aangifte te doen heeft het team een unieke methode van persoonlijk contact, geduld en samenwerking. “Wij hebben met nieuwe meisjes eerst een intensief gesprek, als we kijken of iemand slachtoffer is van mensenhandel. Daarnaast wordt een uitgebreid onderzoek gedaan”, zegt één van de rechercheurs. Want vrouwen die gedwongen worden te werken, weten veelal niet eens waar ze precies wonen. Zij worden van en naar hun werk gebracht, gecontroleerd en hebben geen kans een eigen leven te leiden.

Daarnaast is er ook de samenwerking met de bordeelhouders. Die laten hun nieuwe meisjes controleren in ruil voor hun bordeelvergunning...

Telefacts 360 vanavond om 22.25 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: