Festivaria brengt deze zomer de openluchtmusical The Story of Sacco & Vanzetti. Regisseur Frank Van Laecke verzamelde een indrukwekkende cast met Jelle Cleymans als Sacco, Hans Peter Janssens als Vanzetti, Peter Van de Velde als procureur Katzmann, Deborah De Ridder als Rosa en Frans Maas als procureur Thayer.

Het is meteen de bezegeling van twintig jaar artistiek samenwerken en vriendschap tussen componist Dirk Brossé en regisseur Frank Van Laecke. Beide heren kunnen terug kijken op een indrukwekkend palmares, het resultaat van een niet aflatende creatieve honger in combinatie met een hele resem aan artistieke projecten waaraan ze hun medewerking verleenden. Drukke agenda's en praktische beslommeringen houden hen niet tegen om regelmatig met elkaar samen te werken in binnen- en buitenland.

Dirk Brossé getuigt: "Het is niet te geloven dat we elkaar al 20 jaar kennen en nog steeds uitgedaagd worden om met elkaar samen te werken of om samen enthousiast een project in de steigers te zetten en het met ons creatieve team ook nog eens effectief neerzetten. Onze allereerste samenwerking dateert trouwens al uit 1990 toen Frank mijn muziek wilde gebruiken voor DE HEKSEN VAN LAARNE. Het smaakte naar meer, enkele jaren later maakten we onze eerste musical samen: Sacco & Vanzetti in opdracht van Linda Lepomme voor de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Ik kijk er naar uit om deze voorstelling weer tot leven te zien komen binnen de unieke sfeer van het Donkmeer."

Regisseur Frank Van Laecke, die al ontelbare musicals regisseerde in binnen- en buitenland steekt niet onder stoelen of banken dat The Story of Sacco & Vanzetti altijd één van zijn dierbaarste producties is geweest, mede door de samenwerking met Dirk Brossé. "We beschikken over een fantastische cast. Onlangs zaten we nog samen in de studio en ervaarden we opnieuw de magistrale muzikale score van deze musical. We kennen elkaar door en door en toch blijft het steeds boeiend om die samenwerking aan te gaan. We hebben prachtige momenten beleefd en soms hebben we ons ook samen door benarde situaties moeten spartelen. Het zijn die momenten die mij deden beseffen hoe uniek onze vriendschap is. We delen dezelfde gedrevenheid en kunnen even gepassioneerd een verhaal vertellen dat "moet" verteld worden. Daarnaast kunnen we elkaar onvoorwaardelijke vertrouwen. Geloof mij, dat is echt bijzonder."

Wie waren Sacco & Vanzetti? een beklijvend waargebeurd verhaal over macht onschuld en liefde.

Het waargebeurde levensverhaal van twee Italianen die begin vorige eeuw emigreren naar Amerika. De droom van het beloofde land wordt al snel een dramatische nachtmerrie. Op 23 augustus 1927 vond er een politieke en gerechtelijke moord plaats op twee anarchistische arbeiders, Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti. Zij waren ten onrechte veroordeeld tot de doodstraf wegens een roofoverval. Ondanks de overtuigende bewijzen dat zij onschuldig waren, werden ze niet vrijgesproken. De politieke en gerechtelijke autoriteiten wilden in hun panische angst voor het ‘rode gevaar’ een duidelijk voorbeeld stellen. Protesten van geleerden, kunstenaars, schrijvers en van honderdduizenden demonstranten over de gehele wereld mochten niet baten. In 1977 werden Sacco en Vanzetti door de toenmalige gouverneur van Massachussetts onder druk van het Sacco en Vanzetti-comité gerehabiliteerd, ‘omdat zij geen eerlijk proces hadden gehad’. Dus niet omdat ze onschuldig waren, want erkenning van hun onschuld zou erkenning betekenen van het falen van een economisch, politiek en justitieel systeem.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Sacco & Vanzetti
Datum: 
Vanaf 21 augustus 2015
Locatie: 
Overmere

Reservatie:

Meer over