Vorige week zondag gaven An Lemmens en Dennis Weening het startschot van het nieuwe seizoen van So You Think You Can Dance. Vlaamse dansliefhebbers kregen te zien hoe menig danstalent een kans waagde op een ticket naar de spectaculaire liveshows van de zoektocht naar de meest favoriete danser van de Lage Landen. Hoewel we hiermee ondertussen aan het vijfde seizoen van de danswedstrijd toe zijn, blijft onnoemelijk veel danstalent voor verbazing achter de jurytafel zorgen. En naast een overvloed aan dansers overigens ook een overvloed aan tweets tijdens de uitzending: #SYTYCD was zondagavond de meest gebruikte hashtag in België.

Dan, Euvgenia, Ish en Jan lieten al 29 dansers door naar de Final Auditions, de volgende ronde waar de dansers een tweede, nog sterkere auditie zullen brengen. Maar voor het zover is, krijgt de vakjury eerst nog meer talent over de dansvloer in het indrukwekkende Rotterdamse Luxor Theater. Ook de dansers die vandaag aantreden, willen maar één ding: een ticket naar de Final Auditions. Maar ook in de tweede aflevering van deze prestigieuze danswedstrijd liggen de verwachtingen voor de audities hoog, iets waar iedere danser op zijn eigen manier mee omgaat.

De eerste kandidate is de achttienjarige Shayenne Verstraeten uit Haarlem. Shayenne heeft haar eigen tactiek om de jury te verbazen: ze brengt een gedurfde auditie in het sexy dansgenre dancehall, hoewel ze eigenlijk beter is in andere stijlen. Met haar eerste auditie wil ze vooral verrassen, in de hoop om bij de Final Auditions voluit met haar technische kwaliteiten uit te pakken. En verbazen doet ze, maar de vraag is of ze ook goed genoeg is.

Shayenne is niet de enige opvallende kandidaat. Ook Boris Becker – de zwarte jongen met de rode muts uit Schaarbeek, niet te verwarren met de bekende tennisser dus – is een uitgesproken danstalent én een geboren entertainer die geen moment onbenut laat om zich in de kijker te werken. Hij bracht zijn hele crew mee om van zijn auditie een fijne ervaring te maken. Maar om een geslaagde auditie te brengen, moet je ook gefocusd kunnen blijven…

En daar stopt het niet met bekende namen bij So You Think You Can Dance. Fatisha Elizabeth uit Roermond lijkt, toeval of niet, als twee druppels water op de wereldberoemde zangeres Nicki Minaj. Haar opmerkelijk kleurrijke verschijning zorgt al meteen voor een aangename ontvangst bij de jury, maar de roze look alleen is uiteraard niet voldoende om een ticket naar de volgende ronde te bemachtigen.

De roodhorige lerares Engels Cleo Van Lommel uit Mol hoopt dat veel van haar leerlingen voor haar zullen supporteren. Ze hoopt de jury te overtuigen met haar ‘eigen soort’ hiphop. Tugba Cetinkaya uit Wezembeek-Oppem pakt dan weer uit met een indrukwekkende klassieke balletopvoering op spitzen en ook de eenentwintigjarige Abdel Ouisa uit Nederland komt laten zien wat hij in huis heeft, hoewel dansen volgens zijn geloof strikt verboden is.

Eén van de kandidaten van vandaag is niemand minder dan de wereldkampioen Experimental Dance Gil Arazzi Gomes Leal uit Rotterdam. Deze dansstijl is een opkomend genre waarin hiphoppers hun moves en technieken combineren met elementen uit andere stijlen, iets waar Gil duidelijk heel goed in is. Wetende dat de verwachtingen hoog zijn, zet hij zijn zinnen zelfs meteen op het Golden Ticket.

De eenentwintigjarige Cris Van Tol uit Hoorn komt zijn ziel blootleggen met zijn dans. Op jonge leeftijd ging hij alleen wonen. Helaas kon hij toen nog niet zo goed met geld overweg, met alle gevolgen van dien. Cris hoopt om met zijn deelname van zijn passie ook zijn job te kunnen maken. En ook het verhaal van de negentienjarige Nick De Jong is aangrijpend. Hij moet een zware rugoperatie ondergaan, waardoor hij weldra nooit meer zal kunnen dansen. Nick kan zich geen betere plaats bedenken om nog een laatste keer te schitteren voor hij definitief afscheid moet nemen van dans, dan het podium van So You Think You Can Dance.

Wassenaar Reduoan Hergelink en Anneke Ghysens uit Gent raakten twee seizoenen geleden al tot in de buitenlandse bootcamp. Toen gingen ze echter op de valreep niet door naar de liveshows. Na twee jaar intensief trainen, staan ze er terug. Zijn ze intussen beter geworden? Zijn ze nu wél goed genoeg voor een plekje in de liveshows? De vakjury wikt en beschikt, en Anneke zal zich vooral moeten bewijzen voor de strenge Euvgenia.

De tweede auditiedag loopt stilaan ten einde, maar de grootste verrassing voor de jury moet nog komen: de Deense danser Johan Christensen. Hij verbaast vriend en vijand met zijn intrigerende balletuitvoering op muziek van... Metallica. Na Ish vorige week, denkt nu ook jurylid Dan zijn favoriete danser te hebben mogen bewonderen.

Opnieuw een grote lading danstalent dat op de kijker wordt losgelaten dus, maar wie gaat door en wie niet? En vinden naast Ish ook de drie andere juryleden een danstalent dat hun Golden Ticket naar de buitenlandse bootcamp verdient? Je ziet het zondagavond om 19.55 bij VTM in de tweede aflevering van So You Think You Can Dance.

So You Think You Can Dance: The Golden Edition. Aflevering 2 op zondag 8 sept 2013 om 19.55 bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: