Het Hongaarse Festival Sziget verwelkomde afgelopen week ruim 450.000 bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen. Verspreid over zes dagen zagen zij optredens van onder meer Dua Lipa, Justin Bieber en Arctic Monkeys. De Nederlandse activiste Aynouk Tan gaf een inspirerende speech - The Importance of Acceptance - op de Main Stage. Donderdag 18 augustus start de ticketverkoop voor volgend jaar met een 48-uurs actie.

De 28e editie van Sziget Festival werd woensdag 10 augustus afgetrapt met een show van de Engelse popster Dua Lipa. Op maandag 15 augustus was het de eer aan Arctic Monkeys om de Main Stage weer af te sluiten. In de dagen daartussen stonden onder andere Anne-Marie, Kings of Leon, Stromae, Lewis Capaldi, Caribou, slowthai, Steve Aoki, Black Honey en Bastille op The Island of Freedom. De Amerikaanse superster Justin Bieber speelde zelfs 20 minuten langer dan gepland.

Ronnie Flex & de Fam en Kensington maakten hun debuut op de Hongaarse Main Stage. Voor Kensington was de show heel bijzonder, zij postten na afloop: ‘Sziget, that was magical. We’ll always feel a special connection with this wonderful place. Only love!‘. De band is bezig aan hun afscheidstour en Boedapest stond als één van de laatste shows op de planning.

Er maakten meer Nederlandse artiesten hun opwachting: Froukje, Eefje de Visser, Joris Voorn, Eelke Kleijn, Cor, The Vices, CHAMOS en Sevdaliza reisden allemaal af naar Boedapest. Aan Nederlandse bezoekers dan ook geen gebrek: deze week bezochten ruim 15.000 Nederlanders het festival, wat neerkomt op ongeveer 1 op de 7 Nederlandse bezoekers per dag. Een deel daarvan kwam met de twee Sziget Express treinen - twee directe festivaltreinen vanuit Amersfoort die met dj’s aan boord al meer dan tien jaar naar Hongarije reizen.

Vanuit België kwamen Stromae, Stake, Meskerem Mees en YellowStraps naar The Island of Freedom.

Behalve muziek was er ook een uitgebreid randprogramma vol circus, dans, (straat)theater, comedy en workshops. Maar liefst 488 artiesten uit 54 landen waren dit jaar te zien op één van de 53 podia. In de Global Village stond een gigantisch Vietnamees Water Puppet theater, waar dit Vietnamese culturele erfgoed dagelijks twee keer werd uitgevoerd. In de Magic Mirror zorgde het Amsterdamse queer collectief Sweetie Darling dat de zaterdagavond er eentje werd voor in de boeken. In het kader van ‘Love Revolution’ waren er iedere dag bijzondere speeches en momenten op het hoofdpodium, waaronder de 'We Stand With Ukraine' show van de Oekraïense band Kazka.

Verkoop Sziget 2023 start donderdag
Volgend jaar zal Sziget plaatsvinden van 9 t/m 14 augustus. Tickets voor de 29ste editie gaan donderdag 18 augustus, 10.00 uur, in de verkoop met een speciale 48-uurs Flash Sale via www.szigetfestival.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over