Songfestivalkenner en Belgisch gezicht van de internationale homozender OUTtv, Jens Geerts, neemt deel aan de voorrondes van het Eurovisiesongfestival in San Marino. Hij wil naar het Eurovisiesongfestival met een liedje over homoseksualiteit. Echter, de meningen over een lied dat homoliefde bezingt, zijn sterk verdeeld. De stadstaat San Marino staat allesbehalve bekend om gelijke rechten voor holebi's en transgenders.

Jens Geerts (29) presenteert sinds 2013 het Eurovisieprogramma ‘Eurovision Calling’ op de internationale homozender OUTtv in België, Nederland, Luxemburg en Zweden. Al jaren bestudeert Geerts Eurovisienummers. Het valt hem op dat, desondanks het Songfestival vooral veel homoseksuele fans telt, nog geen enkel deelnemend land ooit al de liefde tussen twee manen of twee vrouwen bezongen heeft. Met een ludieke homoparodie op het nummer 'Satellite' van de Duitse Lena, wil hij de globale Eurovisiesongfestivalfan (lees: homo) internationaal een hart onder de riem steken. In het filmpje komen bekende Belgen alsook Songfestivalwinnaars voorbij, met op het einde een speciaal dankwoord van Conchita Wurst (Songfestivalwinnares 2014).

“In 62 edities van het Eurovisiesongfestival, heeft nog nooit één artiest een lied gezongen over homoseksualiteit”, stelt Jens. “Al vijf jaar probeer ik Europese artiesten en openbare omroepen aan te sporen om het thema bespreekbaar te maken in een lied. Als er al een reactie komt op mijn vraag, gaat deze vaak van ‘het Eurovisiesongfestival draait niet rond homoseksualiteit’ tot ‘het thema spreekt enkel een niche aan en is dus niet commercieel’ en ‘volgens het reglement van het Songfestival mogen er geen politieke standpunten ingenomen worden’. Dit betreur ik. Alsof homoseksualiteit an sich propaganda is. We kunnen wel over Stalin, oorlog, heteroliefde, pinguïns, geld, piraten, vampiers, sprookjes, alcohol, vrede, vrouwen- en kindermishandeling zingen. Maar homoseksualiteit is in de muziekindustrie blijkbaar nog een zeer groot taboe”, aldus Geerts.

Authenticiteit troef
In 2013 kuste de Finse zangeres Krista Siegfrids haar achtergrondzangeres op de mond tijdens haar Eurovisieoptreden. Haar song ‘Marry Me’ was een oproep naar haar toenmalige vriend die haar maar niet ten huwelijk wou vragen. Het lied gaat dus over heteroliefde. Over de motieven van haar kus, is de zangeres altijd vaag geweest en nam ze meerdere tegenstrijdige stellingen in. Ook Israël (2000) en Litouwen (2015) waagden zich op het Songfestival ooit aan een homozoen. Al gebeurde dit telkens stiekem door enkel de achtergrondzangers te laten zoenen. In de teksten van de liedjes werd nooit naar homoseksuele liefde verwezen. “Ondanks ik twee kussende mannen of vrouwen zeker niet aanstootgevend vind, lijkt me een songtekst die homoliefde bezingt veel sterker dan een kus”, zegt Jens. “Een kus, zeker tussen twee vrouwen, kan afgewimpeld worden als “niet oprecht” of “spielerei”; choqueren om het publiek te entertainen. We mogen ook niet vergeten dat het Songfestival een PR-verhaal is. Een goede song is belangrijk, maar het verhaal achter de song maakt een winnaar. Een winnaar is vooral authentiek in zijn PR-verhaal.”

Mentaal ziek
Jens beseft dat zijn poging om het thema ‘homoseksualiteit’ bespreekbaar te maken in de muziek business, niet evident is. Zijn oproep op Youtube heeft minstens 100 likes nodig om door te gaan naar de juryronde in San Marino en voorlopig gaat zijn idee gepaard met gemengde reacties. Hoewel homoseksualiteit niet langer echt strafbaar is in San Marino is de kleine republiek geen toonbeeld van LHBT-vriendelijkheid en gelijke rechten. Personen van hetzelfde geslacht kunnen er anno 2017 nog steeds niet trouwen. Holebikoppels hebben er evenzeer geen recht om kinderen te adopteren. Transgenders kunnen hun geslachtsaanduiding nog niet laten aanpassen. Het Strafwetboek bevat overigens een wetsartikel dat homoseks, dat een publiek schandaal veroorzaakt, bestraft. Maar dat artikel is nog nooit toegepast. “Op sociale media krijg ik veel positieve reacties, maar net zoveel haatmail. Mensen sturen me berichten met Bijbelse verwijzingen en geven aan dat wat ik probeer te doen, namelijk homoliefde te integreren in het brede aspect van songthema’s, vuil en mentaal ziek is”, zegt Jens. “Toch blijf ik ervoor gaan. We hebben meer liefde en tolerantie nodig. Een song over homoseksualiteit kan de wereld veranderen. Homo zijn is nog steeds strafbaar in meer dan zeventig landen”, besluit Jens.

Wie vindt dat het tijd wordt dat homoseksualiteit niet enkel bespreekbaar maar ook bezongen moet worden, of wie naast de Belgische inzending Laura Groeseneken, nog graag een Belg op het Eurovisiepodium ziet staan, kan zijn of haar stem uitbrengen voor het ludieke oproepfilmpje van Jens Geerts: https://www.youtube.com/watch?v=GPZSTx-A9VA

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over