Vanaf morgen, maandag 28 januari, keert Evy Gruyaert terug in haar rol als presentatrice van het nieuwe, vierde seizoen van Stukken van Mensen. Het concept blijf hetzelfde: elke aflevering krijgen vier verkopers de kans om hun pronkstuk te verkopen aan één van de vijf experten aan een zo hoog mogelijke prijs. Bij welke expert happen ze toe? Of laten ze het beste bod aan zich voorbijgaan? Dit seizoen krijgen experten Bie Baert, Paul De Grande, Boris Devis en Patrick van der Vorst er een nieuwe collega-experte bij: galeriste Sofie Van de Velde. Ook de locatie is nieuw. Dit voorjaar passeren alle stukken in het Oud Gerechtshof in Hasselt, waar de verkopers hun stuk proberen te slijten in de speciaal door de experten ingerichte kamers.

Ook Tom Waes, Christoff, Peter Van Asbroeck, Luc Appermont, Lesley-Ann Poppe & Tiany Kiriloff komen langs

Christoff: “Ik ben geen harde onderhandelaar, ik ben een softie.”

Lesley-Ann Poppe: “Ik ga niet te lief zijn voor de experten, want dat is de fun van het programma.”

Peter Van Asbroeck: “Ik ben een goede onderhandelaar en ik ben op missie.”

Luc Appermont: “Thuis heb ik nooit het laatste woord, maar in Stukken van Mensen kan ik dat wel proberen.”

Tiany Kiriloff: “Ik ben totaal niet gewend om te onderhandelen en ik ben ook geen harde tante. Het gevoel moet gewoon juist zitten.”

In Stukken van Mensen grijpen dit seizoen ook enkele bekende Vlamingen hun kans om een mooi bedrag op te strijken voor hun object. Zo trekken Tom Waes, Luc Appermont, Peter Van Asbroeck, Tiany Kiriloff, Christoff en Lesley-Ann Poppe richting Hasselt. Daarnaast zijn er ook een resem zeer unieke en opvallende stukken die de monden van de experten doen openvallen, zoals dé Colt-revolver van oud-president J.F. Kennedy en een schilderij van Herman Brood. Zullen de kandidaten het spel koelbloedig en slim genoeg spelen om de kamer uit te wandelen met een stevig bedrag? En zullen de dealers elkaar de loef afsteken om het beste, mooiste, duurste en meest exclusieve object binnen te halen?

Tom Waes: “Deze foto heeft me bijna mijn leven gekost”

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zijn er al meteen twee items die de show stelen: een zwart-witfoto van een luipaard gemaakt door Tom Waes himself en een handgemaakte Colt-revolver van oud-president John F. Kennedy.

Tom Waes reist normaal gezien de wereld rond voor zijn televisieprogramma’s, maar dit keer is zijn eindbestemming het Oud Gerechtshof in Hasselt en daar heeft hij een speciale reden voor: voor het eerst toont hij zijn fotografietalent aan het grote publiek. “Ik ben geen professionele fotograaf”, vertelt Tom. “Maar moest ik niet voor tv werken, dan zou ik fotograag zijn geworden.” Wat maakt deze foto eigenlijk zo speciaal? “Het luipaard kijkt in de lens, maar dat heeft me bijna mijn leven gekost. Het luipaard was aan het eten en keek alle kanten op, behalve in mijn lens. Ik heb toen iets gedaan wat helemaal niet mocht: ik heb luid geroepen. Mijn gids was daarna wel heel kwaad (lacht).”

Daarnaast is er ook nog de handgemaakte Colt-revolver van oud-president John F. Kennedy. Toen JFK in 1961 de jongste president van de Verenigde Staten werd, kreeg hij die revolver als geschenk van zijn broer Robert ‘Bobby’ F. Kennedy. Dit unieke stuk is een buitenkans voor de experten, maar het zal wel stukken van mensen kosten. Het gaat over honderdduizenden euro’s en bij verkoop zou het zomaar eens het duurste stuk ooit in Stukken van Mensen kunnen worden ...

De experten van Stukken van Mensen:

  • Sofie Van de Velde

Sofie is de dochter van de Antwerpse galeristen Ronny en Jessy van de velde, wiens galerij meer dan 45 jaar bestaat. Bij de familie kwamen heel wat kunstenaars over de vloer en veel gesprekken gingen over kunst. Het lag dus voor de hand dat Sofie in de voetsporen van haar ouders zou treden maar dat deed ze in eerste instantie niet. Ze ging sociale wetenschappen studeren en behaalde o.a. een master in de onderwijswetenschappen. Ze werkte onder meer als spijbelambtenaar en als coach/therapeut met kansarme jongeren.

In 2013 besloot ze dan toch om de stap naar de hedendaagse kunst te zetten en opende ze haar eerste galerij in Antwerpen. Die galerij stelt werk van zowel Belgische kunstenaars - gevestigde waarden zoals Marcel Broodthaers en Guillaume Bijl en ook jonge kunstenaars zoals Charline tyberghein, Ilse D’Hollander en Pieter Jennes - als internationale kunstenaars - o.a. Bruce Nauman en Francis Picabia - tentoon, in samenwerking met een netwerk van twintig internationale galerijen.

In mei 2017 opende ze een tweede galerij te Antwerpen. Deze galerij is een sharing project van twee galerijen, op één plek, met een algemeen onthaal waarbij heel wat kennis wordt gedeeld. Het is een en uniek project in Europa en samenwerking is het motto. Verder kreeg ze internationale erkenning op Art Basel waar ze een prestigieuze prijs in de wacht sleepte. Sofie is ook ondervoorzitter van BUP, de vereniging van Belgische kunstgalerijen. Sofie is gedreven bezig met haar vak en kan terugvallen op een uitgebreid netwerk.

  • Bie Baert

Bie Baert is één van de weinige vrouwen in de antiekbusiness. Deze kleurrijke en charmante persoonlijkheid heeft zich gespecialiseerd in het bijzondere en het bizarre. Ze schuimt voortdurend heel Europa af, op zoek naar die unieke objecten waar haar internationaal klantenbestand naar op zoek is.Twintig jaar geleden opende Bie haar eerste boetiek in de Antwerpse antiekwijk. Nu werkt en leeft ze thuis, ergens verborgen in het groen, tussen haar wondere wereld van objecten.

Bie is gespecialiseerd in Europese meubelen uit de 20ste eeuw en bijzondere objecten, maar ze staat tegelijkertijd ook erg open om andere en nieuwe horizonten te verkennen. Bie heeft een voorliefde voor voorwerpen die door de tand des tijds zijn aangetast en die niet volmaakt zijn, dingen die een beetje anders zijn en waar een verhaal achter zit. De leeftijd van een object of de prijs is van minder belang.

  • Boris Devis
Na zijn studies economie en psychologie kwam Boris Devis in contact met een kennis die in Rusland enkele vastgoedprojecten ging realiseren en nog een interior designer zocht. Boris stelde zich kandidaat, verdiende flink zijn boterham en besloot om er zijn beroep van te maken. Zo werd Boris, zoals hij het zelf noemt, een antiquair van de 21ste eeuw. Hij opende eerst een winkel in Borgerhout en heeft sinds 2013 een showroom in het centrum van Antwerpen: Goldwood Interiors. Ondertussen is Boris in 10 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste online dealer van België in mid century antiques. Daarnaast is hij ook aankoopadviseur voor Design Collectors en heeft hij een eigen design- en kunstatelier ‘Alfa Brussels’ opgericht waar heel wat internationale artiesten een platform krijgen om hun werk tentoon te stellen.

Zijn werkveld beperkt zich niet enkel tot België, want zijn klantenbestand bestaat voor 95% uit internationale kopers. Hij kan heel wat industriëlen, bankiers en sterren als Cameron Diaz tot zijn cliënteel rekenen. Zijn stijl is eerder high-end, iets wat zijn klanten in New York en Los Angeles op dit moment weten te smaken. Boris houdt ook van verrassende vormen met vaak gouden details. Voorwerpen met een zweempje kitsch die een glimlach op je gezicht toveren zijn typisch Boris Devis-dingen. Hij houdt van een eclectische mix en schuimt samen met twee medewerkers voortdurend het net af op zoek naar hebbedingen die in de Goldwood-collectie passen.

  • Patrick van der Vorst
Patrick van der Vorst is een professionele schatter en internationale dealer die opereert vanuit Londen. Na zijn studies Rechten trok hij naar de Britse hoofdstad om bij Sotheby’s te gaan werken. Hij werd er vennoot en op zijn 28ste de jongste directeur ooit. Hij werkte uiteindelijk bijna 13 jaar voor het gerenommeerde veilingshuis.

In 2009 richtte Patrick het bedrijf Valuemystuff.com op, een website waarop iedereen objecten online kan laten schatten. Patrick werkt hiervoor samen met zo’n 62 experts die allemaal voor Sotheby’s, Christie’s of Bonhams hebben gewerkt. Value My Stuff heeft ondertussen al op meer dan 120.000 objecten een prijs geplakt.

Patrick onderhandelt dagelijks op topniveau met Amerikanen, Japanners en goochelt met bedragen waar iedereen van zou beginnen duizelen. Het maakt hem niet uit of een object 500 jaar oud is of 10 jaar. Elk uniek voorwerp krijgt zijn aandacht. Van een gehandtekende voetbal tot het duurste schilderij en alles daartussen, Patrick maakt zich sterk dat hij voor alles een geschikte koper vindt.

  • Paul De Grande

Flamboyant, excentriek, volledig self-made, entrepreneur in hart en nieren, enorme bagage, kennis en know-how, charmeur, gevoelsmens, wordt in één adem genoemd met Axel Vervoordt en beschouwd als een krak in de antiekhandel in Vlaanderen en ver over de grenzen, en dat al meer dan 40 jaar. Dat is Paul De Grande. Zijn Specialiteit? Objecten en meubilair uit de 16-19de eeuw, maar zijn natuurlijke interesse en kennis reiken veel verder dan dat.

Begin jaren ‘70 kocht Paul het kasteel in Snellegem en wordt zo, op zijn 24ste, de jongste kasteelheer van België en De Grande-antiek verhuist van een winkeltje in Adegem naar het kasteel. Paul De Grande is een autoriteit, een wandelende encyclopedie, bruisend van energie en altijd op zoek naar nieuwe dingen. Hij ruikt en voelt wanneer hij een stuk moet kopen.

Stukken van Mensen - Elke maandag na Topdokters om 21.35 op VIER

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: