Studio Mack is de winnaar van de Kick That Ass-Award 2019. De award is een initiatief van ontwerper Maarten Baas en wordt ondersteund door Lowlands. De Kick That Ass-Award wordt jaarlijks tijdens Dutch Design Week uitgereikt aan een afstudeerder van Design Academy Eindhoven die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken.

De Kick That Ass-award is in het leven geroepen omdat studenten in hun examenjaar aan een veelheid van eisen en verwachtingen moeten voldoen. De award is hierop een uitzondering, want hiervoor gelden simpelweg geen criteria: Er hoeft geen diepgravend onderzoek aan ten grondslag te liggen en geen oplossing voor een probleem gevonden te worden. Daarnaast hoeft het werk geen betere wereld te beloven en geen revolutionaire materialen te bevatten. Sterker nog: het werk hoeft niet eens een functie te hebben.

De Kick That Ass-Award is een jaarlijkse prijs voor afstudeerwerk van studenten aan Design Academy Eindhoven. De Award is voor de student die het afstudeerjaar heeft gebruikt om -ongeacht adviezen of opdrachten- binnen zelf gestelde kaders een authentiek werk te maken. Vaak tegen de stroom in maar altijd met een doel voor ogen. Een waardig Kick That Ass-project straalt de energie, het werkplezier, de urgentie en de eigenheid uit die de student erin heeft gelegd. En guess what: vaak zijn dit de meest revolutionaire, diepgravende, probleemoplossende en met een beetje mazzel zelfs functionele projecten.

De winnaar wordt bepaald door een uiterst subjectieve jury bestaande uit award initiator Maarten Baas en de winnaar van het vorige jaar, Ruth Klückers. Op basis van een gezond onderbuikgevoel bepalen zij welk project dusdanig ass-kicking is dat het mag worden bekroond met een unieke bokaal. Lowlands stelt een geldprijs van €2.500,- ter beschikking en plaatst het project prominent op Lowlands 2019. Daarnaast krijgt de winnaar de opdracht om de bokaal voor zijn of haar opvolger te ontwerpen.

De winnaar van dit jaar is het duo Puck van Iersel en Maarten de Bruijne, opererend onder de naam Studio Mack. Hun werk 'Sea you there' voldoet aan alle criteria van de Kick That Ass-Award, namelijk: dat het aan geen enkel criterium voldoet. Het winnende ontwerp is geen ontwerp, maar een film. Het pretendeert niks anders dan een uiterst humoristische en absurdistische film te zijn, als aanvulling op hun veelbelovende oeuvre dat op studiomack.nl te zien is. 'Sea you there' is een klein verhaal over twee bevlogen wetenschappers die een wetenschappelijk raadsel oplossen. De jury was unaniem lovend over de vervreemdende en authentieke film waarin de kijker gedurende 8 minuten wordt meegenomen in het mysterie.

Eerdere winnaars zijn Bart Joachim van Uden met 'Cathedral' en 'Marble Earth', Theophile Blandet met 'Fountain of Money' en Ruth Klückers met 'A Drive For Seaweed'.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over