We kennen Radio Guga, de band rond maestroloog Guga Baul, als een coverband van formaat. Maar met “Studio Guga” pakt de groep uit met een heel bijzonder nieuw verhaal: een eerste studioplaat.
Hierop staan allemaal gloednieuwe nummers: geschreven en gezongen door Guga, maar toch lijkt het alsof ze van de geïmiteerde artiest zelf zijn. Zowel qua stem als muziek. Vandaar ook de titel ‘ONGEHOORD’: want zelfs de “originals” hebben hun nummer nog nooit gehoord. En zomaar in de muzikale krochten duiken van een bekende muzikant, dat hoor je eigenlijk niet te doen. Tenzij je Guga Baul heet.

Tijd rijp voor eigen nummers
Guga Baul had al een tijdje het gevoel dat hij zijn eigen nummers moest schrijven: de afgelopen jaren zijn snel gegaan voor hem. Hij vond de vrouw van zijn leven, verbouwde er een huis mee en maakte twee zonen, Gaston en Maurice. Het was veel op korte tijd, in combinatie met televisiewerk en Radio Guga, waardoor Guga het gevoel had dat hij er niet voldoende van genoot. Naarmate de rust terugkeerde, borrelde de inspiratie op. Duidelijke voorbeelden hiervan zijn Groei’ (à la Kommil Foo) en ‘In Balans’ (à la Bart Peeters).

“Die Guga heeft geen gave, maar een afwijking!”
Voor het tot stand komen van de nummers kon Guga rekenen op de steun van zijn bandleden. Zij speelden al vaak met de “originals” en vulden tijdens de schrijfsessies zijn teksten en melodieën aan met nieuwe ideeën. Drummer en orkestleider Joost Van den Broeck nam de rol van coproducer op zich en smeedde het opgenomen materiaal tot eerste demoversies. Met deze demo’s trok Joost naar producer en muziekfenomeen Jean Blaute. Ondertussen uitgegroeid tot de “vijfde Beatle” van Studio Guga. Hij was meteen enthousiast om de plaat te producen. Jean: Toen ik de eerste demo’s hoorde, was ik compleet omver geblazen. Ik dacht: “Die Guga heeft geen gave, maar een afwijking!” De manier waarop hij zo in het vel kruipt van elke artiest, dat was... gewoon akelig. Ik wist meteen: Dit project mag niet naar iemand anders gaan!

Voor Jean was de hele productie een reis door de tijd. Met driekwart van de geïmiteerde artiesten heeft hij zelf nog nummers opgenomen, maar in de gedaante van Studio Guga kregen ze allemaal een gloednieuw nummer.
Jean: Voor mij was dit project het leukste, kwalitatief het beste en uitdagendste dat ik ooit gedaan heb. De geïmiteerde artiesten mogen vereerd zijn over de manier waarop er met hun sound is omgegaan. En mijn fascinatie voor Guga is enorm. Wat een ‘grinta’ heeft die man! Hij omringt zich door de beste mensen en dat is een kenmerk van de allergrootsten.

Voor alle live data: studioguga.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over