Larissa Roose

Na het overweldigende succes van de musical 14-18 kondigde Studio 100 een paar maanden geleden zijn opvolger 40-45 aan. Een verhaal dat deze keer niet gebaseerd is op het verhaal van de Eerste, maar van de Tweede Wereldoorlog. De première vindt pas plaats op 7 oktober 2018, maar toch zijn er al 35.000 tickets de deur uit. Deze musical belooft dus net zoals zijn voorganger een heus succes te worden. Maandagmorgen stelden de aangestelde componisten Steve Willaert en Will Tura in Schelle de muziek voor aan de pers.

Het is de eerste keer dat Will Tura muziek schrijft voor zo een grote en veeleisende productie, maar dat moest hij gelukkig niet alleen doen. Dat deed hij samen met de muzikale duizendpoot Steve Willaert, iemand waar hij al meer dan 30 jaar mee samenwerkt. “Hier heb ik altijd van gedroomd, want het is helemaal anders dan gewoon muziek componeren. Ik was dan ook ontzettend blij toen Gert me opbelde met de vraag of ik de muziek voor deze musical wou maken”, aldus Will. Ook lieten ze weten dat alle musicalsongs zo goed als klaar zijn, maar dat er nog wat aan gesleuteld moet worden. “De muziek is heel emotioneel en we kunnen verzekeren dat we ons hart in elk nummer hebben gestoken”, zei Steve nog.

Als eerste werd de demoversie van ‘Er komt een dag’ voorgesteld aan de pers, ingezongen door Will Tura zelf. “In de musical wordt het lied door Jonas Van Geel gezongen, laat ons duidelijk zijn”, lachte Will. Emotionele nummers, maar dat hoort ook bij zo’n hevige musical. Dit verhaal gaat over broers die ontzettend goed bevriend zijn, maar die op een dag tegenover elkaar komen te staan. De ene broer Staf (rol vertolkt door Jelle) gaat naar de SS-kant, terwijl de andere (gespeeld door Jonas) de kant van het verzet kiest. “Het is de eerste keer dat ik in een musical eens iemand ga spelen die een gigantische boog maakt richting de verkeerde kant. Dat is iets wat mensen niet gewend zijn van mij en dat maakt het nieuw, maar tegelijk ook heel boeiend voor mij,” vertelde Jelle enthousiast.

Regisseur Frank Van Laecke zorgt tegelijkertijd ook voor het script. Hij zal dat script blijven herschrijven, want het is een voorstelling die hem naar eigen zeggen niet loslaat en ook niet zal loslaten tot op de dag van de generale repetitie. “Het is nodig om te blijven werken, want het is niet zomaar een van de vele voorstellingen die je maakt in je leven. Ik wil mijn ziel verder afslijpen totdat alles ervan weg is, zodat dit het beste van het beste wordt.” Een tweede nummer ’Alles gebroken’ werd daarna voorgesteld, deze keer gezongen door hoofdrolspeler Jelle Cleymans. Een nummer waarbij Staf zich afvraagt of hij wel de juiste keuze gemaakt heeft. “Het is een fantastisch nummer dat niet beter verklankt kon worden als dit”, aldus Van Laecke.

Om af te sluiten bracht het ensemble het derde en het laatste nummer ‘Het verzet’. De rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog staat centraal in het verhaal. En voor dat verhaal zijn er een jaar voor de voorstellingen al 35.000 tickets verkocht. “Dat er al zoveel tickets de deur uit zijn, wil zeggen dat mensen er heel veel van verwachten. Ik vind het ongelooflijk dat mensen zo veel vertrouwen hebben in ons en we zullen hen zeker niet teleurstellen”, vertelde studio 100-baas Gert Verhulst. Over de nieuwe locatie wou hij echter nog niets prijsgeven. “Wat zeker is, is dat het een mijlpaal zal zijn in de Vlaamse musicalwereld, iets wat nog nooit eerder vertoond is in Vlaanderen.” En daarmee is de toon gezet.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Musical 40-45
Datum: 
20 november 2017
Locatie: 
Studio 100 (Schelle)
Meer over