Steven Wilson wordt weleens omschreven als "the most succesful British artist you've never heard of". Hij is producer, geluidstechnicus en bezweerder van vele instrumenten. Wilson werd voornamelijk bekend met zijn band Porcupine Tree, momenteel vliegt hij solo. Als producer werkte hij al samen met bands als Opeth, King Crimson, Pendulum, Jethro Tull, XTC, Yes, Tears for Fears, Roxy Music, ...

De Brit ziet eruit alsof hij het jeugdelixer gevonden heeft, maar blaast binnenkort zesenvijftig kaarsen uit en heeft al een indrukwekkende carrière achter zich. Op dertig jaar werd hij vier keer genomineerd voor een GRAMMY - twee keer met Porcupine Tree, één keer met Storm Corrosion en één keer als soloartiest. Desondanks bleef zijn muziek grotendeels uit de mainstream. Wilsons werk omvat verschillende genres, van progressieve rock naar elektronische muziek tot jazz.

Vandaag verschijnt Steven Wilsons zevende album THE HARMONY CODEX. Op THC navigeert Wilson de luisteraar door een verzameling aan herinneringen. Oude studiopartners als Ninet Tayeb, Craig Blundell en Adam Holzman werkten mee aan de plaat. Hij ging ook nieuwe samenwerkingen aan, onder andere met Jack Dangers van Meat Beat Manifesto en Sam Fogarino van Interpol.

THE HARMONY CODEX knipoogt naar Wilsons eerder werk maar is bovenal een fascinerende trip die compleet buiten het begrip genre valt. Als audiofiel creëerde hij het album met spatial audioin zijn achterhoofd, maar je kan dit meesterstuk perfect in stereo en met een open geest beluisteren.

Luister naar The Harmony Codex

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over