Vlaanderen Zingt laat het publiek jaar na jaar meezingen met bekende en grotendeels Nederlandstalige hits. Ze doen dat op tal van pleinen over heel Vlaanderen. Vorig jaar werd in 50 steden en gemeenten een meezingevenement met Vlaanderen Zingt georganiseerd. Iedereen die komt meezingen krijgt ter plaatse een gratis krantje van Het Laatste Nieuws met de liedjesteksten. Locaties als Sint-Baafs tijdens de Gentse Feesten, de Oude Markt in Leuven en de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen zijn legendarisch geworden. In Antwerpen zingen bij mooi weer zo'n 20.000 mensen mee.

Dit jaar is de kans groot dat de festiviteiten niet (allemaal) kunnen plaatsvinden. Veel zal afhangen van de volgende beslissingen van De Veiligheidsraad. De vinger blijft aan de pols, maar er wordt niet afgewacht. MENT TV is jaar na jaar - samen met Radio 2 en Het Laatste Nieuws - mediapartner van de organisatie en produceert nu een TV-editie samen met de organisatie.

Geen Vlaanderen Zingt: 'Da ka nie!'

Marc Dhollander van 'Vlaanderen Zingt' en Marc Hallez van MENT pakten alvast de koe bij de horens.

Marc Dhollander: ‘Een hele zomer zonder Vlaanderen Zingt is ondenkbaar. Ik merkte dat het niet alleen voor mezelf maar ook voor vele organisatoren en vooral voor ons talrijke publiek een onverdraagbare gedachte was. En dat was ook voor Ment zo. Al zoveel jaar verenigen we mensen in de muziek. We waren het er na 1 korte telefoon over eens dat een TV-editie voor de hand lag.'

Marc Hallez: 'In onze nieuwe studio in Gent hebben we meer dan de ruimte om op een veilige manier Vlaanderen te laten zingen. We bouwden ook het concept rekening houdend met de persoonsafstand van anderhalve meter. Dat betekent dat een presentator en 2 gasten aan het programma deelnemen. De 16 grote tv-schermen in de studio zijn ideaal voor het projecteren van tekstflarden en een mooie Vlaanderen Zingt grafische vormgeving. We zijn meteen in actie geschoten om de software die het programma en de schermen aanstuurt te ontwikkelen. Zo kunnen we ook veilig, met 1 technicus in de eindregie, produceren. De Vlaamse overheid steunde ons innovatiedossier en de innovatie die we ontwikkelden samen met bedrijven in ons land, Canada, Nederland en Frankrijk komt al meteen van pas. Het had zonder niet gekund, rekening houdend met de nood aan veilig produceren in deze Corona-tijden.'

Ex-Nickelodeon presentator Stef Poelmans en de TV-terugkeer van Donaat Deriemaeker

Centraal aan de meezingdesk bij MENT zitten 2 generaties presentatoren die ook bekend zijn van de live-edities van Vlaanderen Zingt.

Stef Poelmans kennen we niet enkel als acteur maar ook als presentator bij kinderzender Nickelodeon. Donaat uiteraard van al z'n VRT-programma's in het verleden. Voor Donaat, nu in het dagelijkse leven drukker, is het een toffe tv-terugkeer. Ze komen een zomer lang elke vrijdagavond in prime time op het scherm.

Gasten:

Per aflevering hebben de 2 presentatoren 1 'meezinger', een bekende gast uit de wereld van de Vlaamse muziek en televisie. Om beurten geven de drie een tekstflard uit een bekende Nederlandstalige hit. Het is aan de anderen (en aan de kijker) om te raden om welk nummer het gaat en het nadien mee te zingen of .. o ja het mag, mee te brullen. En zowel de kijkers als de drie in de studio kunnen ook actief meeraden welk nummer er achterstevoren gedraaid wordt.

Stef Poelmans gaat per aflevering ook naar een Vlaamse gemeente waar Vlaanderen Zingt ooit al eens langskwam om passanten te testen op hun kennis van de Nederlandstalige muziek.

Kijken:

De eerste TV-aflevering van Vlaanderen Zingt is er op vrijdag 19 juni om 21 uur bij MENT.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: