Met een aanstekelijke en funky set, als opwarmer voor hun passage op Gent Jazz, sloten Stef Kamil Carlens & The Swoon het voorbije weekend met een broeierig feestje het succesvolle tweede seizoen in de gerenoveerde Hnita-Hoeve af.

Met 102 concerten en andere activiteiten, goed voor bijna 9050 verkochte tickets, overstijgt de grotendeels door vrijwilligers gedragen Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg het succes van het (her)openingsseizoen. Het publiek genoot het voorbije seizoen van een fijne mix van jonge bands, gevestigde waarden, jazz, indie en blues/roots. Voor dat laatste onderdeel van de programmatie werd de Hnita Jazz Club vorige maand genomineerd als beste ‘club’ op de Belgian Blues Awards.

Nagelnieuw en opmerkelijk is dat de Hnita Jazz Club sinds dit jaar ook haar eigen Hnita Big Band heeft. Op initiatief van trombonist Dree Peremans en in nauwe samenwerking met de club, speelde de bigband vijf goed gesmaakte optredens in de Hnita-Hoeve en trad hij voor het eerst naar buiten op de Bigband Battle in Bonheiden.

Opvallend is ook dat de familieprogrammatie steeds meer jonge bezoekers naar de Hnita-Hoeve loodst. Zowel de familieconcerten als de creatief-muzikale namiddagen onder de naam Jazzkittens worden door het jonge publiek als voltreffers ervaren.

Na een vijf jaar durend renovatietraject, waarbij crowdfunding, coöperatieve samenwerking, crowdlending en een giftencampagne de nodige fondsen bij elkaar brachten, heropende de Hnita Jazz Club in september 2022 een volledig gerenoveerde Hnita-Hoeve.

De club, die zo goed als volledig gedragen wordt door vrijwilligers, wil het jazzerfgoed van stichter Juul Anthonissen bewaren en zonder drempels, noch voor artiesten, noch voor publiek, verder uitbouwen. Na dat succesvolle (her)openingsseizoen bevestigde de club dit seizoen haar unieke plek in het Belgische muzieklandschap en haar gedragenheid bij een breed muziekminnend en gedreven publiek.

Itamar Borochov, BeraadGeslagen, Lucid Lucia feat. Joseph Bowie & Kim Clarke, Sullivan Fortner, Joel Frahm, Tutu Puoane, PLURISM en mòs ensemble zijn, naast Luka Bloom, Ão, Loverman, Dressed Like Boys, Zimmerman, The Bony King of Nowhere en Sukilove samen met DeWolff, Bywater Call en Bonita & The Blues Shacks een willekeurige greep uit de artiesten die het voorbije seizoen het mooie weer maakten op het legendarische Hnita-podium.

Na een korte zomerpauze, kijken de vrijwilligers van de Hnita Jazz Club reikhalzend uit naar hun derde seizoen in de gerenoveerde Hnita-Hoeve: dat vangt aan op donderdag 5 september met Dylan Leblanc. Ook het Brussels Jazz Orchestra feat. Gwilym Simcock, Douglas Firs en Doghouse Sam & his Magnatones maken die eerste weken meteen hun opwachting.

Na de indrukwekkende doorstart wil de Hnita Jazz Club graag ook verder investeren in het comfort van de zaal. Daarom gaat ze deze zomer op zoek naar nieuwe aandeelhouders om de financiële basis van de organisatie verder te verstevigen en de te maken kosten te dekken. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@hnitajazzclub.be.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: