Niets zo gezellig als op een warme zondagmiddag een terrasje doen... Maar wat is er nog gezelliger? Je in een comfortabele stoel vleien en genieten van magnifiek theater. De titel doet niet één en al gezelligheid vermoeden, maar niets was minder waar. We werden teruggezogen in de tijd. Naar de tijd, dat de trein nog het belangrijkste vervoermiddel was om te reizen. De eerste klasse wagon van de allomgekende Oriënt Express vormde het decor van het stuk. Een verhaal van Agatha Christie in de regie van Bruno van Heystraeten kon niet anders dan vonken geven. Perfecte timing, gevatte tekst en een fantastische cast van Loge 10 maakte het plaatje helemaal af.

De hoofdrol was weggelegd voor de Franse Hercule Poirot (Hans Ligtvoet), één van werelds bekendste detectiven. Hij reist van Stamboul naar Londen om daar de moordenaar "Mr. Cassetti" van de baby "Daisy Armstrong" verder te zoeken. Uiteraard reist hij met de maatschappij "Wagons-Lits" waar zijn ex-collega patholoog en goede vriend, monsieur Bouc (Erik Goris), directeur van is. Jammer genoeg is voor de eerste keer in de geschiedenis de eerste klasse vol en is Poirot gedwongen om op de bank van de eetzaal te slapen. De wagon zit vol met verschillende klassevolle mensen met elk hun eigen verhaal.

Als het 's nachts het noodlot toeslaat en de trein vast komt te zitten in de sneeuw, vervliegt de hoop van Poirot op een rustige treinreis als sneeuw voor de zon. Als bij de samenkomst van de gasten dan nog eens blijkt dat er iemand ontbreekt, Mister Ratchett (Wim Stevens), staat het helemaal vast dat de rust verdwenen is. Mister Mc Queen (Jelle Cleymans), de secretaris van Mister Ratchett, wordt ongerust en gaat naar zijn kamer. Met de hulp van de bediende Pierre Michel (Johan de Paepe) kan hij de kamer binnen breken. Wat ze daar aan treffen doet iedereen met verstomming staan. Mister Ratchett is vermoord. Poirot sluit meteen de kamer af en start op vraag van monsieur Bouc een onderzoek. Monsieur Bouc doet de eerste vaststellingen. Hij werd verdoofd en kreeg daarna nog 10 messteken. Al snel maken ze de conclussie dat er meerde moordenaars kunnen geweest zijn, of was er maar één en wil de moordenaar de aandacht afschuiven en verwarring zaaien?

Tijdens de ondervragingen betrapt Poirot de reizigers op kleine of soms zelf grote geheimen. Zo vermoedt Mr. Mc Queen dat Mister Ratchett niet de echte naam is van zijn baas. Als blijkt dat enkele reizigers connecties hebben met de familie Armstrong, stijgt het vermoeden bij Poirot dat het hier gaat om Mr. Cassetti. Hij is namelijk verantwoordelijk voor 5 doden in en rond die familie en wordt wereldwijd gezocht. Buiten de gekende treingasten werden er nog twee andere personen gespot op de trein, een man in een treinbediende uniform en een vrouw in een zwarte met gouden draken versierde kamerjas. Hebben zij de moord gepleegd? Niet iedereen is wie hij lijkt te zijn, iedereen blijkt een motief te hebben, maar is er iemand verantwoordelijk voor de dood van Mr. Cassetti? Wie o wie leerde deze moordenaar een lesje? Was het iemand van de familie Armstrong? Iemand van het entourage? Iemand uit de vriendengroep? Het belooft een spannende zoektoch voor detective Poirot te worden. Lukt het hem de moordenaar te vinden? Het onderzoek loopt in ieder geval anders dan hij had verwacht. Zoiets heeft hij nog nooit in zijn vorige onderzoeken meegemaakt. Maar wat of wie is de sleutel tot de waarheid? Slaag hij erin deze te vinden? Vele vragen die waarschijnlijk op jullie lippen branden, wel dan is er maar één oplossing, zelf gaan kijken.

Laat jezelf verbazen door het verhaal, de cast en de misteries. De timing van het stuk zat gewoonweg perfect. Door het voortdurend trillen van de cast, leek het of ze op een echte boemeltrein zaten. Als de trein plots remde, leek het wel of iedereen echt omviel. Op de timing en de uitbeelding na, was het voor de rest ook een knap staaltje acteerwerk van de cast. Ann Pira liet even haar rol als "Nancy" in thuis achterwege en ruilde deze in voor het tegenovergestelde, een rijke dame met status. Andrea Croonenberghs speelde haar meid en was maar moeilijk herkenbaar. Piet Piraat, Peter Van de Velde, ruilde zijn rol als Kapitein van een schip in voor die van een kolonel. Naast de bovenvermelde acteurs speelden ook nog Nathalie Wijnants, Hilde van Wesepoel, Brecht Callewaert, Ann de Winne en Karin Jacobs mee in dit fantastische stuk. Allemaal samen was het een prachtige topcast die een schitterende prestatie neerzette. Tel daarbij de spannende verhalen van Agatha Crhistie en de gevatte teksten en je hebt een gouden formule. Wij kunnen alleen maar iedereen aanraden het stuk te bekijken! Je kan het nog in de rode zaal van het Fakkelteater bekijken tot en met 28/06. Zeker doen!!!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
Moord op de Oriënt Express
Datum: 
Vanaf 4 juni 2015
Locatie: 
Fakkelteater, Antwerpen

Reservatie:

Meer over