Met gepaste trots melden we de release van Red Zebra: “The Beauties of the Beast” (The Best of Red Zebra 1980-83). Eindelijk terug een nieuwe compilatie op CD van het beste 80’s werk van deze iconische Belgische punk/wave band, inclusief enkele rarities.

1978. Het hoogtepunt van de punk is al achter de rug in de UK maar eindelijk bereiken The Sex Pistols en co ook Vlaanderen. Deze vertraging is niet verwonderlijk gezien er dan nog geen MTV, Studio Brussel of internet was. Het punkvirus wordt ook in Brugge verspreid wellicht meegebracht door Britse toeristen op zoek naar pralines met sterke drank. Vier jonge local lads zonder enige muzikale background, richten The Bungalows op, een knipoog naar de weirde Beatles-song ‘The Continuing Story of Bungalow Bill’. Eerst coveren ze nog ‘Mongoloid’ van DEVO maar daarna gooien ze zich snel op eigen songs met titels ‘No Kojaks in Belgium’ en ‘Mixomatose girl’. Ook hier begint de punk te vervagen en wordt de fakkel overgenomen door de new wave, wat de groep beter ligt.

De naam wordt veranderd in Red Zebra, wat dan weer een knipoog is naar de ‘Rode Brigades’ in Italië, het voorprogramma van The Cure wordt versierd en de groep slaagt er in de finale van ‘Humo’s Rock Rally’ te bereiken in 1980. Daar wordt een nieuwe song gebracht: ‘I can’t live in a Living Room’, een titel waarmee zanger Peter Slabbynck perfect de tijdsgeest weet te vatten, ondersteund door een riff van gitarist Geert Maertens die je nooit meer uit je hoofd krijgt.

The rest is history. De groep wordt opgepikt in het buitenland en zelfs gedraaid door John Peel. Maar het echte hoogtepunt komt in 1982 wanneer Red Zebra het mini-album ‘Bastogne’ uitbrengt. 5 songs die tot het beste behoren wat de new wave in België heeft voortgebracht. De rest is een verhaal van vallen en met verse moed weer opstaan met onder meer nog enkele sterke songs op het album ‘Maquis’ uit 1983. De groep blijft daarna nog ruim twee decennia actief en released nog aan handvol studio- en live albums maar hét momentum van Red Zebra bevindt zich duidelijk in de uiterst creative vroege jaren tachtig, een periode die een ontzaglijke hoeveelheid avontuurlijke muziek voortbracht die ook nu nog zeer genietbaar blijft. Zo ook deze compilatie van een band die in hun Grote Dagen met gulle hand tekende voor enkele van de meest iconische songs uit de Belgische rockgeschiedenis.

De ex-leden van de originele Red Zebra bezetting zijn overigens nog zeer actief: Peter Slabbynck met zijn band Ex-RZ; Johan Isselée en Geert Maertens met Elements.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: