Dit weekend waren het de langverwachte shows van Stan van Samang in het Sportpaleis. Stan mocht vorig jaar al een eerste droom waarmaken door 5 maal de Lotto Arena uit te verkopen maar dit jaar werd zijn droom vergroot. Liefst drie keer vulde het Antwerpse Sportpaleis zich met fans, pers en genodigden. Vorig jaar mocht Emma Bale het voorprogramma verzorgen, dit jaar was het de beurt aan iemand met meer ervaring.

Binnenkort is hij te bewonderen in de Winterrevue in Theater Elckerlyc maar tussen zijn repetities door vond Udo toch nog even de tijd om het Sportpaleis te komen opwarmen voor Stan Van Samang. Hij begon sterk met een a capella nummer, wat geen evidente keuze was in een grote zaal als het Sportpaleis. Ooit kwam hij auditie doen voor Eurosong in deze zaal. De toenmalige jury Bart Peeters en Ozark Henry verkozen hem jammer genoeg niet. Hij heeft er wel nog hoop op dat het hem ooit zal lukken! Daarom wou hij alvast even oefenen met een publieksjury. Als auditienummer koos hij een liedje van Céline Dion uit 1988: 'ne partez pas sans moi'. Dat moest Lisa ook gedacht hebben toen Udo op de repetities van de Winterrevue vertrok, want ze is hem helemaal gevolgd. Udo zong samen met haar "One" van U2. De sfeer zat er pas echt goed in toen Udo 'Ik mis je zo' begon te zingen. Tienduizenden lichtjes gingen aan en kippenvel vulde de zaal. Met Udo waren we alvast goed opgewarmd voor wat ons later op de avond nog te wachten stond.

Van Stan werd er een nog grootstere show als vorig jaar verwacht en die kregen we ook. Het begon al met een hele groep doedelzakblazers die het podium vulden. Als toevoeging aan de muziek kon dat tellen, licht contrast was dat ze het liedje 'Simple life' speelden. Simpel kon het alleszins niet zijn. De show nam alvast een vliegende start met Stans entree. Uit de vierkante wall die boven het podium hing, kwamen ineens de lampen naar beneden. Een plateau met Stan daalde neder waarop de show pas echt van start kon gaan. Vorig jaar nam Stan samen met Lisa Castelli de titelsong 'Fix you' voor de Rode neuzen dag op zich. Maar dit jaar was ze er niet bij en dus nam backing vocal Nina Babette die stem voor haar rekening. Een kippenvelmomentje!

Enkele nummers later liet Stan pas echt de hartjes sneller slaan. Bij 'Second hand life' sprong hij spontaan het publiek in en demonstreerde hij even zijn fysiek door tot bijna bovenaan te lopen en weer terug. Het publiek besprong hem af en toe letterlijk zodoende moest hij toch enkele knuffels incasseren. Maar goed en wel geraakte hij terug op het podium voor een duet met zijn verrassingsgaste. Sarah Bettens en Stan zongen samen het prachtige duet 'Little moon rises'. Tijdens dit duet had Stan nog een speciaal verzoek. Hij riep twee enthousiaste dames op het podium om alles met hun GSM te filmen. Daar bovenop vroeg hij aan iedereen aanwezig om ook nog eens te filmen. Met alle filmpjes van de verschillende shows gaan ze dan nadien een clipje maken uit de verschillende filmstandpunten. Een origineel idee! Maar aan het aantal bezoekers te zien over de drie shows verspreid gaat hij nog veel werk hebben om deze te bekijken. Nadien blies Sarah nog even het dak eraf met 'Not an addict'. Stan nam de tijd voor zijn fans. Zo maakte hij tijdens 'Hang On' een toertje langs de mindervaliden. Hij ging ze één voor één een hand geven en werd daar warm onthaald.

Bijna bij het laatste nummer aangekomen nam Stan toch even de tijd om zijn muzikanten voor te stellen. Tijdens Goeiemorgen, Goeiendag zette hij ze allemaal even in het licht. Deze fantastische muzikanten verdienen uiteraard ook allemaal bloemetjes dus sommen wij ze ook graag even op: Jo Cassiers, Jo Mahieu, Bert Gielen, Carlo van België, Eric Bosteels, Peter Schneider en de backing vocals. Scars was de afsluiter van de avond. Of toch niet? Uiteraard kwamen er nog enkele bisnummers! Onder andere 'Governer of life', een nummer van zijn nieuwe plaat "Stan Van Samang". Dit nummer schreef hij met een vriend voor hun vriend Jo die jammer genoeg overleed enkele jaren geleden. Hij beloofde toen dat het nummer ooit op zijn nieuwe plaat zou komen. Zo gezegd zo gedaan. Een emotioneel momentje voor onze Stan en voor het publiek. Een prachtig nummer dat door merg en been gaat. Maar echt afsluiten doet Stan uiteraard in stijl. Iedereen werd terug het podium opgeroepen, inclusief de pipers en troms! Een grootse versie van 'Een ster' waarop iedereen luidkeels meezong zorgde voor een knallend einde! Stan was zo onder de indruk van zijn concert dat hij spontaan op zijn knieën ging zitten voor het publiek waarop hij het publiek oprecht bedankte.

Het was een fantastische show waar nog lang over gepraat zal worden. Alleen al voor de lichteffecten en achtergrondfilmpjes/-effecten viel je mond soms open, maar als je Stan zijn prachtige stem en energie er nog eens bijtelt kreeg je hem nauwelijks nog dicht. Tel daarbij nog even en de perfecte mix tussen nieuw materiaal en stevige klassiekers en je krijgt een concert dat nog lang zal nazinderen. Stan van Samang in't Groot was een stuk grootser als vorig jaar. Benieuwd hoeveel groter hij volgend jaar nog gaat... Iedereen droop gelukkig af en wist alvast van wat hij/zij ging dromen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over