Klassieke sprookjes komen tot leven in virtuoze balletvoorstellingen

In de maanden december en januari  worden maar liefst drie klassieke balletvoorstellingen in Nederland opgevoerd door het befaamde balletgezelschap van de Staatsopera van Tatarstan. Jong en oud kan in deze feestelijke maanden genieten van sprookjesachtige muziek, magische decors en natuurlijk ballet van een zeer hoogstaand niveau. 

Het ballet van de Staatsopera van Tatarstan is één van de beste Russische gezelschappen en expert op het gebied van grote klassieke balletten. Liefhebbers van ballet mogen dit niet missen, maar ook ‘onervaren’ aanschouwers van ballet beleven een avond om nooit meer te vergeten. 

Het gezelschap toert al meer dan twintig jaar door heel Europa. Ze staan garant voor kwalitatief hoogstaande producties. Welke voorstelling ze ook spelen, altijd wordt er gekozen voor een rijke en traditionele enscenering die nauw aansluit op de oorspronkelijke versie. 

Het Zwanenmeer

Wereldwijd wordt Het Zwanenmeer gezien als hét hoogtepunt van klassiek romantisch ballet. Met de betoverende muziek van Tsjaikovski is Het Zwanenmeer de meest opgevoerde balletvoorstelling ter wereld en door zijn sprookjesachtige karakter geschikt voor jong en oud. Beroemde scènes als de Dans van de Zwanen en de Zwarte Zwaan Pas de Deux ontbreken natuurlijk niet. 

Het verhaal van Het Zwanenmeer vertelt over de ongelukkige liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette. Door een vloek van de tovenaar is de prinses veranderd in een zwaan. Deze vloek kan alleen verbroken worden als de prins een eed van zuivere en eeuwige liefde aflegt. Het bedrog wordt groter als de tovenaar ook zijn eigen dochter in een zwaan verandert en de prins zijn liefde aan de verkeerde zwaan verklaart. De mooie Odette dreigt nu voor altijd een zwaan te blijven. Maar wat gebeurt er als de prins de tovenaar verslaat…?

Het Zwanenmeer is vanaf 18 december 2013 tot en met 31 januari 2014 te zien in diverse theaters

De Notenkraker

De balletvoorstelling De Notenkraker laat u meeslepen in dit magische sprookje. Op de schitterende en herkenbare muziek van de wereldberoemde componist Tsjaikovski dromen jong en oud weg. Wie kent niet de indrukwekkende scènes van de Wals van de Sneeuwvlokjes, De dans van de suikerboonfee, de spectaculaire pas de deux, de gevaarlijke strijddans, de Bloemenwals en de tientallen adembenemende solo’s. 

Het verhaal van De Notenkraker speelt zich af op kerstavond. Clara krijgt als cadeau een notenkraker die haar peetvader gemaakt heeft. ’s Nachts droomt ze dat haar notenkraker in een knappe prins verandert die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. Clara raakt verliefd op de prins, maar hij raakt tijdens gevechten met de vijand zwaar gewond. Maar droomt Clara dit echt? Of speelt er meer…? 

De Notenkraker is vanaf 10 december 2013 tot en met 26 januari 2014 te zien in diverse theaters.

Sleeping Beauty 

Sleeping Beauty van Tsjaikovski is een magische balletvoorstelling die de hele familie zal betoveren. Voor Tsjaikovski was dit na het Zwanenmeer pas zijn tweede werk, maar het wordt door velen gezien als zijn beste balletcompositie. Ook qua choreografie is Sleeping Beauty een meesterwerk. Nog altijd wordt deze voorstelling als graadmeter gezien voor de allerbeste balletdansers ter wereld. De dansscènes zijn virtuoos, de kleurrijke decors en kostuums spreken tot ieders verbeelding. 

Het verhaal van Sleeping Beauty is bekend. Als de boze fee niet wordt uitgenodigd op het doopfeest van prinses Aurora spreekt zij een vloek over de prinses uit. Op haar zestiende leeftijd zal Aurora zich prikken aan een spinnenwiel en sterven. De vriendelijke fee Lia verzacht de vloek waardoor Aurora honderd zal slapen. Alleen een kus van de prins zal haar doen ontwaken. 

Doornroosje is te zien vanaf 15 december 2013 tot en met 2 februari 2014 in diverse theaters. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de voorstellingen van de Staatsopera van Tatarstan in december en januari én de complete speellijst van deze drie voortreffelijke shows: www.wereldtheater.com.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: