Op zaterdag 7 september zal Winksele bruisen van de blues en roots tijdens het gratis festival Sortie Blues. Dit jaar staat de vijfde editie volledig in het teken van de 80e verjaardag van levende legende Roland Van Campenhout. Om deze mijlpaal extra speciaal te maken, hebben we niemand minder dan Raymond van het Groenewoud uitgenodigd om mee te spelen. Maar dat is nog niet alles: er zal ook een bijzondere tentoonstelling worden gehouden.

De vijfdejaars van de kunstrichting Vrije Kunsten aan het Heilig Hartinstituut in Heverlee kregen de vrijheid om hun portretten van Roland Van Campenhout op hun eigen manier uit te werken. Elke leerling koos zijn of haar eigen stijl en techniek, wat resulteerde in een diverse en persoonlijke collectie kunstwerken. Deze creatieve vrijheid zorgde voor unieke en authentieke portretten, die tijdens het festival tentoongesteld zullen worden en een bijzondere aanvulling vormen op de viering van zijn 80e verjaardag.

Roland Van Campenhout, geboren in Boom op 25 juli 1944, heeft zijn leven gewijd aan de verkenning van de vele facetten van de blues. Van zijn bescheiden start als pompbediende tot zijn wereldwijde tournees met grootheden als Rory Gallagher, haalt Roland al meer dan 60 jaar lang het beste uit zijn gitaar. Zijn invloed reikt verder dan de grenzen van de blues; zijn muziek heeft verschillende generaties geïnspireerd en gevormd.

Rolands muziek overstijgt genres. Hoewel zijn roots in de blues liggen, omarmt hij een breed spectrum aan stijlen, wat hij zelf "Ethno-Pop-Folk" noemt. Met zijn gitaar en doorleefde stem neemt hij het publiek mee op een reis door zijn levenswerk, passies en verhalen.

Tijdens het festival zullen naast Roland en Raymond van het Groenewoud ook andere speciale gasten het podium betreden, zoals Stoy Stoffelen, Wouter Berlaen en Steven De Bruyn. Samen zullen zij een muzikale reis maken door Rolands rijke carrière.

De tentoonstelling met de portretten van Roland is een perfecte aanvulling op het festival. Het biedt bezoekers een visuele en emotionele verdieping in het leven van een man die zoveel heeft bijgedragen aan de Belgische muziekscene. De portretten, gemaakt door getalenteerde jonge kunstenaars, vangen de essentie en de ziel van Roland, en tonen hoe zijn muziek en persoonlijkheid verschillende generaties blijven inspireren.

Het wordt een unieke en verdiende ode aan een icoon van de Belgische muziekscene, een viering van zijn rijke erfenis en een moment om samen te komen en te genieten van muziek die de ziel raakt. Zoals Roland zelf het beste samenvat: "Music izz dah healing force!"

Programma:

- Roland 80! met Raymond van het Groenewoud en Steven De Bruyn
- Luther Dickinson & Ian Siegal
- Charlie Parr
- Big Bill
- The Odd Cases
- Boogie Beasts
- Luther Dickinson Solo

Sortie Blues, het grootste kleinste bluesfestival van Vlaanderen, en nog gratis ook!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over